Tłusty czwartek – kiedy? Zobacz TOP przepisy na pączki tradycyjne, dietetyczne, churrosy, faworki/chruściki, róże karnawałowe i oponki
Róże karnawałowe
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 1 łyżka spirytusu, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli, 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany, olej lub smalec do smażenia, cukier puder do posypania, dżem lub wiśnie z konfitury
Wykonanie: Do wycięcia krążków potrzebujemy 3- 5 szklanek, kieliszków lub okrągłych form różnej wielkości. Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy. Kładziemy na blat. Drewnianym wałkiem uderzamy w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwijamy i znów zbijamy wałkiem – i tak około 10 minut. Ciasto rozwałkowujemy porcjami. Blat podsypujemy minimalną ilością mąki. Z ciasta wycinamy krążki różnej wielkości. Nacinamy je w kilku miejscach, by uformować płatki. Układamy 3- 5 krążków na sobie - od największego do najmniejszego. Nacięcia nie powinny się nakładać. Mocno naciskamy palcem w środku, by krążki się zlepiły. Róże wkładamy do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do dołu. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem i na środku każdej róży nakładamy trochę dżemu lub wiśnię z konfitury.