2 z 7
Poprzednie
Następne
Tłusty czwartek – kiedy? Zobacz TOP przepisy na pączki tradycyjne, dietetyczne, churrosy, faworki/chruściki, róże karnawałowe i oponki
Oponki serowe
Składniki: 500 g twarogu mielonego z wiaderka, 500 g mąki pszennej tortowej, 4 żółtka jajek, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%, łyżeczka sody, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka spirytusu, wódki lub octu, olej do smażenia, cukier puder
Wykonanie: mąkę łączymy z twarogiem, cukrem, żółtkami, sodą, proszkiem, alkoholem/octem i śmietaną. Zagniatamy. Oprószamy mąką. Rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką na grubość ok. 1,5cm. Wycinamy szklanką kółka. Na środku wycinamy dziurkę kieliszkiem. Rozgrzewamy tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Smażymy oponki z obu stron, na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Ostudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.