https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek. Sprawdź jak na świecie świętują ten dzień

(maw)
Fot. nadesłane
Jutro dzień, w którym liczenie kalorii i troska o idealną figurę odchodzą na dalszy plan. Co ciekawe, początków tłustego czwartku w Polsce, rozumianego jako objadanie się słodkimi pączkami, należy doszukiwać się w XVI wieku.

Wcześniej w ostatni czwartek przed Wielkim Postem także nie odmawiano sobie rarytasów, decydowano się jednak na ich nieco odmienną, zaskakującą wersję. Prym wiodły bowiem pączki w wersji słonej oraz pikantnej, na bazie ciasta chlebowego. Nadzienie zamiast róży czy sera stanowiły boczek, kiełbasa bądź słonina, a dodatek skwarki. Wierzono, że tłuszcz symbolizuje szczęście i dobrobyt.

W bogatych domach pączki smażone były na głębokim oleju, w tych uboższych pieczono je natomiast w piecu. Tłusty czwartek celebrowano bardzo różnorodnie. Poza zajadaniem się pączkami, do kultywowanych zwyczajów należały również barwne marsze czy pochody przebierańców. W niektórych rejonach naszego kraju, zwłaszcza we wsiach, ta tradycja wciąż jest podtrzymywana.

Zobacz także:Tłusty czwartek - co to za święto? Dlaczego jemy pączki w tłusty czwartek?

- Na Śląsku w tłusty czwartek wybór krepli jest ogromny, ale wciąż wielu z nas sięga po tradycyjne i proste, posypane cukrem pudrem. Obowiązkowo z marmeladom. Wśród typowo śląskich karnawałowych zwyczajów, w niektórych miejscowościach wciąż pielęgnowane są babskie combry czy obyczaje: wodzenie niedźwiedzia i pogrzebanie basa. Dzięki temu młode pokolenie ma szanse poznać regionalne zwyczaje i dowiedzieć się nieco więcej o historii Śląska – mówi Monika Berger z firmy Berger – marki, która pielęgnuje śląskie tradycje i smaki.

Jak się okazuje, Polacy to nie jest jedyny naród, który ostatnie karnawałowe dni spędza nie szczędząc sobie smakołyków. Podobnie czynią chociażby mieszkańcy Francji, Wielkiej Brytanii czy Australii, którzy na kulinarną rozpustę wybierają wtorek. Francuzi poza pączkami czy goframi zajadają się słodkimi bądź przygotowywanymi w wersji na słono naleśnikami. Podobnie postępują Brytyjczycy, którzy dodatkowo organizują wyścigi z podrzucaniem naleśników na patelni.

Do naszych sąsiadów zza zachodniej granicy należy przypadający na ostatni poniedziałek karnawału – Rosenmontag. Wówczas ulicami miast przechodzą barwne korowody przebierańców, którzy przy dźwiękach muzyki rzucają dla rozentuzjazmowanego tłumu smakołyki. Skandynawskie menu na ostatki to drożdżówki z cynamonem i bułeczki z masą migdałową oraz bitą śmietaną. ** Do Rosjan należy z kolei zwyczaj tygodniowego świętowania – podczas maslenicy mieszkańcy zajadają się blinami i drożdżowymi naleśnikami. Oryginalnymi smakołykami, występującymi tym razem w Chinach, są niestandardowe pączki - z suszoną wieprzowiną i wodorostami bądź te okraszone wieprzową posypką.**

Tłusty czwartek 2018. W tym roku tłusty czwartek przypada 8 lutego. W ten dzień będziemy zajadać się głównie pączkami. Szukacie dobrych przepisów? Mamy dla was sprawdzony przepis na PĄCZKI MAGDY GESSLER. Przepis na pączki nie jest skomplikowany. Sprawdźcie!Przepis na pączki Magdy Gessler znajdziesz na kolejnych slajdach --->"Świeże, pyszne, pachnące". Najsłynniejsza cukiernia w Warszawie przygotowuje się do tłustego czwartkuŹródło: Agencja TVN/x-news

Przepis na pączki Magdy Gessler. Idealny na tłusty czwartek!

"Świeże, pyszne, pachnące". Najsłynniejsza cukiernia w Warszawie przygotowuje się do tłustego czwartku
Źródło: Agencja TVN/x-news

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pozostałe

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

j
jazda

Nie no nie oszukujmy się, wodorosty u nas by nie przeszły :D ja chłopa nawet do spróbowania bym nie zmusiła, a co powiedzieć do delektowania się :D zresztą, on się tak delektuje wszystkim, że aż musiałam i sobie i jemu tabsy iqgreen kupić, żeby brzuch zgubił. Ja to po ciązy, on nie wiem,bo piwa nie pije :P 

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska