
ŁOSOŚ TO BOGATE ŹRÓDŁO BIAŁKA
Łosoś jest bogaty w białko i kwasy tłuszczowe omega-3, które zapewniają wiele korzyści dla serca i mózgu. Łosoś jest bogaty w wysokiej jakości białko, jest doskonałym źródłem witamin z grupy B i ma dość wysoką zawartość potasu.

ŁOSOŚ MOŻE ZAWIERAĆ RTĘĆ
Według ekspertów, ekspozycja na rtęć może być toksyczna dla centralnego i obwodowego układu nerwowego. Jednak, aby rtęć miała poważny wpływ na organizm, jej poziom we krwi musi być wysoki.
Łosoś nie zawiera tak dużo rtęci w porównaniu z innymi rybami, według badań, ale nadal należy o niej pamiętać.

MOŻESZ SPOŻYWAĆ WIĘCEJ TŁUSZCZU
Tłuszcz rybny nie jest złą rzeczą a kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w rybach są niezwykle zdrowe dla organizmu. Niemniej jednak należy zwrócić uwagę na różnice między łososiem hodowlanym a dzikim. Według ekspertów łososie hodowlane są zwykle bardziej tłuste, ponieważ nie są tak aktywne w porównaniu do ryb przebywających na wolności. Jeśli łosoś hodowlany jest karmiony nienaturalną dietą i nie porusza się zbyt dużo, może mieć nagromadzone kwasy tłuszczowe omega-6, czyli tłuszcz, który należy spożywać z umiarem.
Najlepszą rzeczą, jaką można zrobić podczas wybierania ryby, jest szukanie pasków tłuszczu na filecie podczas jego zakupu. Jeśli to możliwe, warto sprawdzić dostawców ryby i zapoznać się z ich praktykami hodowlanymi. Zdrowy filet będzie miał cieńsze paski tłuszczu i prawdopodobnie będzie miał bogatszy różowy kolor.