
MANDARYNKI CHRONIĄ PRZED CHOROBAMI OCZU
Mandarynki mają wiele właściwości leczniczych. Dzięki witaminie A, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, mandarynki chronią przed chorobami oczu, w tym przed rozwojem jaskry i zaćmy.

MANDARYNKI WSPOMAGAJĄ UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
Dzięki witaminie C, mandarynki wspomagają układ odpornościowy i chronią organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.

MANDARYNKI CHRONIĄ SERCE
Zawarta w mandarynkach, a szczególnie w skórce mandarynek nobiletyna (rodzaj flawonoidu) zapobiega procesom, które prowadzą do odkładaniu tłuszczów w wątrobie, poprzez stymulację genów odpowiedzialnych za ich spalanie oraz blokowanie genów odpowiedzialnych za ich gromadzenie się. Zapobiega to wielu chorobom serca, takim jak miażdżyca naczyń.

MANDARYNKI MOGĄ CHRONIĆ PRZED CHOROBAMI NOWOTWOROWYMI
Badania wykazały, że związek pozyskiwany ze skórki mandarynek (salvestrol Q40) ma zdolność niszczenia pewnych rodzajów komórek nowotworowych, m.in. tych odpowiedzialnych za raka wątroby. Według badaczy związek ten przekształca się we wnętrzu komórek nowotworowych w toksyczną substancję i doprowadza do ich rozkładu, nie naruszając przy tym komórek zdrowych.