
Mandarynki w Polsce są niezwykle popularne, szczególnie jesienią i zimą, ponieważ ich smak i zapach kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Mandarynki są bogate w wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Dodatkowo to przekąska niskokaloryczna (100 g mandarynek dostarcza 53 kcal), zawierająca sporo witamin i minerałów. Mandarynki mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Pomagają w wielu dolegliwościach i warto je jeść. Mandarynki mają pozytywny wpływ na nasz organizm, są skarbnicą witaminy C. Tylko mandarynki spośród wszystkich owoców cytrusowych zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń.
Kto szczególnie powinien włączyć mandarynki do swojej diety? Zobacz na kolejnych slajdach >>>>>

MANDARYNKI POMAGAJĄ ZWALCZYĆ OTYŁOŚĆ
Mandarynki, które uważa się za mniejsze i bardziej słodkie siostry pomarańczy, pomagają zwalczać otyłość. 100 g mandarynek dostarcza 53 kcal. Mimo że są słodkie, mandarynki nie tuczą. W ponad 85% składają się z wody, a zawarte w nich kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy) przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z toksyn i poprawiają trawienie.
Mandarynki są polecane nie tylko osobom, które walczą z nadwagą i otyłością, lecz także tym, które chcą zrzucić kilka kilogramów lub oczyścić organizm z toksyn.

MANDARYNKI POMAGAJĄ ZAPOBIEGAĆ CUKRZYCY
Mandarynki można spożywać, by zapobiegać cukrzycy typu 2, ale owoce te są także bezpieczne dla diabetyków. Indeks glikemiczny mandarynek jest dość niski i wynosi 30, więc są to owoce bezpieczne dla chorych na cukrzycę.

MANDARYNKI POPRAWIAJĄ KONDYCJĘ SKÓRY
Dzięki zawartości witaminy A, mandarynki hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry. Mandarynki są bogatsze w witaminę A niż pomarańcze, cytryny czy pomelo.
Witamina A ma wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie, pozytywnie wpływa na budowę silnych kości i zębów, chroni skórę przed promieniami UV i poprawia jej kondycję.