
Takie są skutki jedzenia ryb. To mięso zdrowe, które zawiera mnóstwo białka, kwasy omega-3, żelazo, fosfor i mnóstwo innych wartości. Są jednak w mięsie ryb także niebezpieczne substancje. Czy można jeść surowe ryby? Co warto kupować i zjadać pangę? Czy małe dzieci powinny jeść ryby? Odpowiadamy na te pytania Sprawdzamy, kto nie powinien jeść ryb, jakie gatunki najlepiej spożywać i w jaki sposób unikać ich przygotowania >>>
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Jakie gatunki ryb są najzdrowsze i najlepsze do spożycia? W Polsce warto zainteresować się łososiem, ale także jego pochodzeniem. Specjaliści radzą, aby szukać łososia bałtyckiego lub pacyficznego, natomiast często spotykanie w sklepach łososie atlantyckie najczęściej są rybami hodowlanymi. To z kolei negatywnie wpływa na ich wartości odżywcze.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Inne wartościowe gatunki to pstrągi. Zawierają dużo kwasów omega-3, które szczególnie ważne są dla osób chorujących na serce. Dużo kwasów omega-3 zawierają także makrele, najlepiej w świeżej postaci, a dodatkowo są źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także selenu, fosforu, potasu i magnezu.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Sardynki dostarczają nam witaminę D i nienasycone kwasy tłuszczowe. Niedoceniane śledzie mają mnóstwo wartości odżywczych, w tym witaminy A, D i E oraz B6, żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.