Ryby to kwasy omega-3, mnóstwo witamin, a także wyśmienity smak. Sprawdzamy jak dieta rybna wpływa na nasz organizm i komu mięso ryb może zaszkodzić. Czy można jeść surowe ryby? Co warto kupować i zjadać pangę? Czy małe dzieci powinny jeść ryby? Odpowiadamy na te pytania! Kto nie powinien jeść ryb - sprawdź w naszej galerii.
To dzieje się z organizmem, gdy jemy ryby. Kto nie powinien zjadać ryb?
Jakie gatunki ryb są najzdrowsze i najlepsze do spożycia? W Polsce warto zainteresować się łososiem, ale także jego pochodzeniem. Specjaliści radzą, aby szukać łososia bałtyckiego lub pacyficznego, natomiast często spotykanie w sklepach łososie atlantyckie najczęściej są rybami hodowlanymi. To z kolei negatywnie wpływa na ich wartości odżywcze.
Czy można jeść surowe ryby? Sprawdzamy jakie gatunki są najzdrowsze
Inne wartościowe gatunki to pstrągi. Zawierają dużo kwasów omega-3, które szczególnie ważne są dla osób chorujących na serce. Dużo kwasów omega-3 zawierają także makrele, najlepiej w świeżej postaci, a dodatkowo są źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także selenu, fosforu, potasu i magnezu
Czy warto jeść ryby? To mięso bardzo zdrowe, ale ważne jest źródło jego pochodzenia
Sardynki dostarczają nam witaminę D i nienasycone kwasy tłuszczowe. Niedoceniane śledzie mają mnóstwo wartości odżywczych, w tym witaminy A, D i E oraz B6, żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod.
