
GL211215MK_061.jpg
Osoby z nadwagą i problemami z cholesterolem Jedzenie ryb dla nich nie jest zakazane, ale posiłek musi być odpowiednio wybrany i przygotowany. Unikamy najbardziej tłustego mięsa, w którym kumulują się substancje szkodliwe. Należy unikać także gęstych sosów oraz smażenia ryb w głębokim tłuszczu.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

A co z tybami surowymi, popularnymi zwłaszcza w kuchni azjatyckiej? Surowe mięso ryb uchodzi za najzdrowsze, ale trzeba wiedzieć, jakie gatunki można jeść i w jakich warunkach. Przede wszystkim - ryba musi być świeża! W pzypadku surowego mięsa istnieje większe ryzyko infekcji bakteryjnej lub zakażenia pasożytem. Nieświeża ryba to duże ryzyko salmonelli. Generalna zasada jest taka, że surowe mięso można jeść z ryb, które pływają w słonych akwenach.