
Ryby to główne źródło kwasów omega 3. W rybach znajdują się w także witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są bogate w białko i składniki mineralne – jod, selen i żelazo, dlatego warto sięgać po ryby 2-3 razy w tygodniu. Zobaczcie co dzieje się gdy jemy ryby, kto powinien je jeść, a kto ich unikać.

Chronią przed depresją
Osoby spożywające niedostateczną ilość kwasów tłuszczowych omega-3 lub utrzymujący nieodpowiedni stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie są bardziej narażeni na ryzyko wystąpienia depresji.

Niektóre ryby pomagają w odchudzaniu
Niskotłuszczowe gatunki ryb morskich i słodkowodnych polecane są osobom na diecie odchudzającej.

Ryby spowalniają procesy starzenia
W rybach morskich znajduje się także selen. To silny antyoksydant, który spowalnia procesy starzenia