9 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Wpływają pozytywnie na wzrok
Kwasy omega-3 korzystnie wpływają na siatkówkę oka i zapobiegają chorobom oczu.
10 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego
11 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Dla kogo ryby są szkodliwe?
Ze względu na zawartą w rybach rtęć nie powinny ich jeść dzieci czy matki karmiące piersią. Dorośli bez problemu poradzą sobie z usunięciem tej ilości rtęci z organizmu.
Najwięcej rtęci jest w dużych i starszych rybach, między innymi w rekinie, mieczniku i makreli.
12 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Najlepszym wyborem są krewetki, tuńczyk, łosoś i sum.
Co ciekawe, proces smażenia na głębokim tłuszczu może zwiększyć stężenie rtęci w rybach. Dlatego też za zdrowsze uchodzą ryby pieczone.