
SZPARAGI SĄ ŹRÓDŁEM WITAMINY K - MAJĄ WPŁYW NA GĘSTOŚĆ KRWI
Szparagi są fenomenalnym źródłem witaminy K - zaledwie pół szklanki szparagów zawiera 45,5 mikrogramów, czyli aż 57 proc. dziennego zapotrzebowania. Ten składnik odżywczy jest niezbędny do prawidłowego krzepnięcia krwi. Witamina K odgrywa również istotną rolę dla utrzymania zdrowych kości.

SZPARAGI MOGĄ POWODOWAĆ NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ
Zespół jelita drażliwego jest powszechnym zjawiskiem, ale ponieważ jest to złożony problem z wieloma różnymi możliwościami i przyczynami, często może być błędnie diagnozowany lub źle leczony. Jednym z interesujących objawów zespołu jelita drażliwego jest nietolerancja fruktanów, która występuje u około 24 proc. pacjentów z tym problemem.
Fruktany to rodzaj węglowodanów występujących w życie, jęczmieniu, cebuli, brukselce i szparagach. Według badań, osoby które nie tolerują fruktanów, mogą doświadczać takich rzeczy jak wzdęcia, gazy i skurcze. Ponieważ są to objawy podobne do nietolerancji glutenu, ludzie są często błędnie diagnozowani. Najlepiej skontaktować się z zarejestrowanym dietetykiem, który może pomóc w dotarciu do źródła problemu.

SZPARAGI WSPIERAJĄ PRZYJAZNE BAKTERIE W JELITACH
Jedna porcja szparagów zawiera 3,6 grama błonnika, czyli 14 proc. dziennego zapotrzebowania. Szparagi są szczególnie bogate w nierozpuszczalny błonnik, który pomaga zapewnić regularne wypróżnienia. Ale zawiera również błonnik rozpuszczalny, który wspiera przyjazne bakterie w jelitach.
Błonnik pomaga promować regularne wypróżnienia, a także działa jako prebiotyk. Prebiotyki pomagają karmić zdrowe bakterie w układzie pokarmowym, co ma znaczący wpływ na ogólny stan zdrowia. Utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej w jelitach prowadzi do zdrowego układu odpornościowego.

SZPARAGI NA CUKRZYCĘ
Ponieważ szparagi są warzywami nieskrobiowymi, nie podnoszą również znacząco poziomu cukru we krwi, co czyni je doskonałym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę lub stan przedcukrzycowy.