
CEBULA MOŻE POMÓC KONTROLOWAĆ POZIOM CUKRU WE KRWI
Regularne jedzenie cebuli może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą typu 2 lub stanem przedcukrzycowym. Według badań jedzenie świeżej cebuli może pomóc zmniejszyć poziom cukru we krwi. Istnieją nawet dowody sugerujące, że kwercetyna zawarta w cebuli może wchodzić w interakcje z komórkami w jelicie cienkim, trzustce i wątrobie, które mogą pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi w całym organizmie.

CEBULA WSPIERA ZDROWIE SERCA
Cebula jest naładowana przeciwutleniaczami, a szczególnie czerwona cebula jest bogata w tak zwane antocyjany, które, jak wykazano w badaniach, zmniejszają ryzyko chorób serca. Regularne spożywanie cebuli w codziennej diecie może zatem wspierać zdrowie serca.

CEBULA OBNIŻA WYSOKIE CIŚNIENIE KRWI
Cebula jest wypełniona przeciwutleniaczami i związkami przeciwzapalnymi, które zmniejszają ryzyko chorób serca, obniżają wysokie ciśnienie krwi i chronią przed zakrzepami krwi.

CEBULA MOŻE NASILAĆ OBJAWY ZESPOŁU JELITA DRAŻLIWEGO
Zespół jelita drażliwego to zaburzenie, które atakuje jelito grube, powodując skurcze, bóle brzucha, wzdęcia, gazy, a nawet biegunkę lub zaparcia. Według badań cebula to jeden z pokarmów, który może nasilać objawy. Stwierdzono również, że czosnek i kawa również wywołują niekorzystne objawy.