![To dzieje się z organizmem, gdy jesz szpinak. Te osoby powinny włączyć szpinak do diety [lista]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b1/4d/615c3997287d6_o_large.jpg)

SZPINAK JEST DOBRY DLA DZIECI I KOBIET W CIĄŻY
Szpinaku zaleca się dzieciom i kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na anemię. Szpinak jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Szpinak korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego płodu a zawarta w nim witamina K pełni ważną funkcję w procesach krzepnięcia krwi.

SZPINAK JEST NISKOKALORYCZNY
Szpinak to produkt niskokaloryczny - zawiera 23 kcal w 100 g. Zawiera potas i witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na spalanie węglowodanów i tłuszczów, przyspiesza więc tempo przemian metabolicznych. Szpinak zawiera również tylakoidy, substancje zwiększające wydzielanie się hormonów sytości, co oznacza, że jedzenie szpinaku przedłuża również uczucie sytości po posiłku.

KTO NIE POWINIEN JEŚĆ SZPINAKU?
Jednak nie w każdym przypadku jedzenie szpinaku jest wskazane. Liście szpinaku zawierają kwas szczawianowy, który wypłukuje z organizmu wapń. Z tego względu szpinaku nie powinny jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ szczawian wapnia zwiększa produkcję kamieni nerkowych.