
Cynamon znany jest praktycznie każdemu, jako jedna z najpopularniejszych przypraw. Jednak ma on zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetologii i lecznictwie. Spożywanie cynamonu może mieć bardzo dobre korzyści dla naszego organizmu.
Zobacz, kto powinien spożywać potrawy z cynamonem. Szczegóły na kolejnych stronach ----->

Cynamon to zmielona kora cynamonowca celjońskiego. Przyprawa ta znalazła zastosowanie przede wszystkim w kuchni. Charakterystyczny, korzenny zapach kojarzyć się może niektórym ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak cynamon znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, jako dodatek do pysznych potraw.
------>

Jak się okazuje, cynamon ma wiele substancji zdrowotnych. Za najcenniejszy uważa się aldehyd cynamonowy. dzięki któremu ta przyprawa ma charakterystyczny zapach i wykazuje właściwości antynowotworowe. Cynamon należy też do grupy termogeników - substancji, która przyspiesza przemianę materii.
----->

Jak dowodzą naukowcy, cynamon może mieć zastosowanie w walce z rakiem jelita grubego, właśnie dzięki posiadaniu aldehydu cynamonowego. Podczas badań na gryzoniach zauważono, że aldehyd dodawany do pokarmy pomaga organizmowi w pozbywaniu się toksyn i chronił przed kancerogenami, czyli czynnikami rakotwórczymi.
----->