Cynamon to zmielona kora cynamonowca celjońskiego. Przyprawa ta znalazła zastosowanie przede wszystkim w kuchni. Charakterystyczny, korzenny zapach kojarzyć się może niektórym ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak cynamon znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, jako dodatek do pysznych potraw.
Jak się okazuje, cynamon ma wiele substancji zdrowotnych. Za najcenniejszy uważa się aldehyd cynamonowy. dzięki któremu ta przyprawa ma charakterystyczny zapach i wykazuje właściwości antynowotworowe. Cynamon należy też do grupy termogeników - substancji, która przyspiesza przemianę materii.
Cynamon to jedna z podstawowych przypraw stosowanych w medycynie naturalnej. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, jakie wyjątkowe właściwości posiada.
Cynamon - przyprawa o wyjątkowym intensywnym aromacie i słodkawo-korzenny, delikatnie ostry smaku - wykazuje m.in. działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Cynamon przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne.
Takie są właściwości cynamonu. Oto, co dzieje się z organizmem po spożyciu cynamonu
Kto powinien spożywać cynamon i jakie posiada właściwości piszemy w naszej galerii. Zobacz, co dzieje się z naszym organizmem, gdy jemy potrawy z cynamonem.
