Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod, czyli minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Najbogatsza w cenne składniki jest skórka gruszek, dlatego owoce najlepiej jeść nieobrane. Wystarczy tylko dokładnie umyć je w ciepłej wodzie, a potem w zimnej. Zobaczcie, co dzieje się z naszym organizmem gdy jemy gruszki! Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>
pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod, czyli minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Najbogatsza w cenne składniki jest skórka gruszek, dlatego owoce najlepiej jeść nieobrane. Wystarczy tylko dokładnie umyć je w ciepłej wodzie, a potem w zimnej. Zobaczcie, co dzieje się z naszym organizmem gdy jemy gruszki!
W tych soczystych owocach kryje się wiele witamin, m.in. A, B1, B2, B6, C i PP oraz składników mineralnych, jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo oraz pewne ilości boru i jodu.
Poza tym, że gruszki mają wartości odżywcze, składają się przede wszystkim z wody i nie zawierają dużo kalorii – w 100 gramach owoców znajduje się ok. 57-60 kilokalorii.
To dzieje się z organizmem kiedy jemy gruszki
W galerii poniżej sprawdźcie, co dzieje się z naszym organizmem gdy jemy te jesienne owoce.