Zakwas z buraka - czym jest i jak go zrobić?
Zakwas z buraków to ukiszone w wodzie z dodatkiem soli buraki czerwone. Spotykane są również wersje z dodatkiem innych przypraw np. czosnku, który wzmacnia smak i działanie zakwasu.
Zakwas możemy kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy do słoika o odpowiedniej wielkości wrzucić pokrojone buraki, dodać sól oraz opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielony pieprz czy liście laurowe.
Całość należy zalać przegotowaną i wystudzoną wodą, zostawiając nieco miejsca na górze, aby nasze buraki mogły swobodnie fermentować.
Zakwas będzie gotowy po około tygodniu. Kontroluj proces fermentacji poprzez delikatne rozszczelnianie pokrywki i uwalnianie nadmiaru gazu. Dobrze zrobiony zakwas ma kwaśny zapach a buraki unoszą się na powierzchni.
To też może Cię zainteresować:
- Dodaj ten składnik do zupy ogórkowej - wszyscy będą zachwyceni! Prosty trik na poprawę smaku
Właściwości zakwasu z buraków
Zakwas z buraków dostarcza organizmowi solidną dawkę kwasu mlekowego. Znajdziemy w nim ponadto błonnik, fosfor, magnez i żelazo, a także wiele witamin:
- witaminę C,
- z grupy B: B1, B2, B6,
- witaminę K,
- witaminę A czy E.
To dzieje się z organizmem po zakwasie buraczanym. Magiczne właściwości buraków
Oto, jak zmieni się twój organizm, gdy zaczniesz regularnie pić zakwas z buraków. Tak zakwas z buraków wpływa na zdrowie:
