
Przy zakupie karpia musisz zwrócić uwagę na kilka kwestii. Tak rozpoznasz nieświeżą rybę.

Garbata i krótka ryba
Gdy ryba ma nieproporcjonalne kształty to może być oznaka, że była faszerowana sztucznie, by szybko nabrać masy. Wyhodowanie dorodnego karpia w normalnych warunkach trwa około 3 lata. Karp, który zbyt szybko nabrał masy będzie twardszy i mniej soczysty.

Mętna i ciepła woda
Gdy kupujesz karpia w sklepie lub na targu przyjrzyj się, w jakiej wodzie jest przetrzymywany. Powinna być czysta, chłodna i pozbawiona piany.
Męta i ciepła woda (powyżej 20 stopni) powoduje u karpi stres i przekłada się na ich smak. Karpi nie może być w pojemniku zbyt dużo - to również wpływa na ich komfort.

Wklęsłe i mętne oczy
To najpewniej oznacza chorobę ryby. Oczy karpia powinny być wypukłe i błyszczące.