Rodzaje karpia. Taki karp jest najsmaczniejszy
Istnieje wiele rodzajów karpi, które różnią się od siebie wyglądem, a także smakiem. Najpopularniejsze karpie w Polsce to:
- karp królewski (lustrzeń),
- karp z łuską,
- golec, czyli karp bezłuski.
Karp królewski wyróżnia niewielka ilość łusek. Ułożone są przy głowie oraz po bokach ryby. Karp z łuską ma całe ciało pokryte łuskami, a karp bezłuski, jak sama nazwa wskazuje, nie ma łusek. Za najsmaczniejszego karpia uważany jest karp królewski. Jego mięso po przyrządzeniu jest białe i delikatne, a ości grube i łatwe do usunięcia.
Ceny karpia w hodowlach i marketach 2024
Już w listopadzie hodowcy i niektóre markety rozpoczęli sprzedaż karpi. W gospodarstwach rybackich i na targach karp kosztuje w granicach 25-27 zł za sztukę. W popularnych marketach za karpia zapłacimy od ok. 3 do 6 zł za 100 gram. Więcej na temat cen karpi TUTAJ
Takiego karpia nie kupuj - to oznaki, że ryba jest nieświeża
Zbliża się sezon świąteczny, a więc czas pomyśleć o zakupie karpia. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę. Tak wygląda nieświeży karp:
