
Czarny pieprz jest jedną z najczęściej stosowanych przypraw w polskich domach. Poprawia nie tylko smak, ostrość i charakter potrawy, ale ma także wiele składników przydanych naszemu organizmowi. Nie wszyscy jednak powinni stosować pieprz. Kto powinien unikać tej przyprawy? Sprawdź w naszej galerii!
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Najbardziej popularny pieprz czarny używamy praktycznie do wszystkiego: zup, mięsa, zapraw, a czasami nawet deserów. To nie tylko ostry i wyrazisty smak, charakterystyczny zapach. Ta przyprawa zawiera m.in. błonnik, magnez, żelazo i wiele innych potrzebnych pierwiastków.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Pieprz bardzo pozytywnie wpływa na procesy trawienia, bo pobudza wydzielania kwasów żołądkowych. Pieprz więc potrawy, jeśli narzekasz na biegunki, wzdęcia czy zaparcia.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Pieprz ma jeszcze szereg kolejnych pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia: poprawie ukrwienie, ma działanie przeciwzapalne i oczyszczające.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.