Czarny pieprz jest jedną z najczęściej stosowanych przypraw w polskich domach. Poprawia nie tylko smak, ostrość i charakter potrawy, ale ma także wiele składników przydanych naszemu organizmowi. Nie wszyscy jednak powinni stosować pieprz. Kto powinien unikać tej przyprawy? Sprawdź w naszej galerii!
Czy powinniśmy używać pieprzu? To się dzieje z organizmem, gdy przyprawiamy pieprzem potrawy
Najbardziej popularny pieprz czarny używamy praktycznie do wszystkiego: zup, mięsa, zapraw, a czasami nawet deserów. To nie tylko ostry i wyrazisty smak, charakterystyczny zapach. Ta przyprawa zawiera m.in. błonnik, magnez, żelazo i wiele innych potrzebnych pierwiastków.
Dlaczego warto stosować pieprz i inne przyprawy
- poprawiają nie tylko smak, ale i wygląda potrawy
- pobudzają kubki smakowe i węch
- zapewniają dłuższą świeżość potraw
- przyprawy zawierają przeciwutleniacze oraz olejki eteryczne, które działają odkażająco
- pomagają utrzymać odpowiednią dietę
Kto nie powinien używać pieprzu? Lista osób, którym przyprawa może zaszkodzić
Za wszelką cenę unikaj natomiast gotowych mieszanek przyprawowych do konkretnych potraw. Zawierają bardzo często glutaminian sodu, dużo soli oraz sztucznych dodatków, które niekoniecznie przydadzą się naszemu organizmowi.
