https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To się dzieje z organizmem kiedy zjadamy robaczywe owoce. Czy mogą zaszkodzić?

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
Lato to zdecydowanie sezon na owoce. W tym czasie zdecydowanie częściej sięgamy po owoce. Najpopularniejsze są truskawki, maliny, czereśnie, śliwki, morele czy brzoskwinie. Szczególnie w przypadku małych owoców z pestkami jak wiśnie, śliwki czy czereśnie możemy trafić na robaki. Co się dzieje kiedy zjemy robaczywe owoce? Sprawdzamy.

Owoce to ważny punkt każdej diety. To idealne drugie śniadanie, przekąska czy dodatek do posiłków. Owoce mają działanie ochronne, mogą przeciwdziałać rozwojowi niektórych chorób, wspomagać leczenie otyłości i spowolnić procesy starzenia się organizmu. A to dopiero początek ich długiej listy zalet.

Kupując owoce zawsze powinniśmy wybierać pewne źródła. Przy zakupie musimy unikać spleśniałych, pogniecionych i wysuszonych owoców.

Wszystkie owoce przed spożyciem powinniśmy dokładnie umyć. Często sama woda nie wystarczy. Można umyć owoce w wodzie z octem i sodą oczyszczoną, są tez specjalne preparaty do mycia owoców. Nawet bardzo dokładne mycie owoców może nie usunąć z nich robaków.

Najwięcej robaków zjadamy w takich owocach jak czereśnie czy śliwki, bo przed ich jedzeniem często nie zaglądamy do środka.

Zjedzenie robaczywych owoców jest zdecydowanie bezpieczniejsze niż zjedzenie spleśniałych produktów. Jakie konkretne konsekwencje niesie za sobą zjedzenie robaka z owocami?

Oto skutki zjedzenia robaczywych owoców

W galerii poniżej zobaczcie co się dzieje kiedy przypadkowo zjemy robaczywe owoce:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska