
Cukier obecnie można spotkać w składzie większości produktów spożywczych. Przede wszystkim jest on doskonałym konserwantem, który wydłuża ich trwałość. Poza tym wpływa na wygląd i walory smakowe produktów. Daje uzależniający posmak słodkości i sprawia, że kolor potraw staje się bardziej nasycony, a tym samym przyjemniejszy dla oka. Niestety nadmiar cukru bardzo szkodzi organizmowi, a pierwsze sygnały tego, że spożywasz zbyt wiele cukru są dostrzegalne gołym okiem. Sprawdź w naszej galerii ->

Problemy skórne
Sucha skóra, trądzik, przyspieszone starzenie... do tego wszystkiego przyczynia się nadmiar cukru w diecie. Cukier niszczy komórki kolagenowe i powoduje nadmierną produkcję wolnych rodników.

Problemy z koncentracją, rozdrażnienie
Ciągłe wahania glukozy w organizmie powodują zmiany nastroju i niekorzystnie wpływają na układ nerwowy. Co więcej, cząsteczki cukru przyłączają się do białek w mózgu, tworząc struktury, które przyczyniają do jego degeneracji.

Nadciśnienie tętnicze
Cukier prowadzi zarówno do wzrostu ciśnienia skurczowego (1,6 mmHg), jak i rozkurczowego (0,8 mmHg) i negatywnie wpływa na funkcję naczyń krwionośnych.