To się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz za dużo cukru. Oto sygnały ostrzegawcze

Joanna Gólczyńska
Joanna Gólczyńska
Cukier obecnie można spotkać w składzie większości produktów spożywczych. Przede wszystkim jest on doskonałym konserwantem, który wydłuża ich trwałość. Poza tym wpływa na wygląd i walory smakowe produktów. Daje uzależniający posmak słodkości i sprawia, że kolor potraw staje się bardziej nasycony, a tym samym przyjemniejszy dla oka. Niestety nadmiar cukru bardzo szkodzi organizmowi, a pierwsze sygnały tego, że spożywasz zbyt wiele cukru są dostrzegalne gołym okiem. Sprawdź w naszej galerii ->
Cukier obecnie można spotkać w składzie większości produktów spożywczych. Przede wszystkim jest on doskonałym konserwantem, który wydłuża ich trwałość. Poza tym wpływa na wygląd i walory smakowe produktów. Daje uzależniający posmak słodkości i sprawia, że kolor potraw staje się bardziej nasycony, a tym samym przyjemniejszy dla oka. Niestety nadmiar cukru bardzo szkodzi organizmowi, a pierwsze sygnały tego, że spożywasz zbyt wiele cukru są dostrzegalne gołym okiem. Sprawdź w naszej galerii ->pixabay
Cukier obecnie można spotkać w składzie większości produktów spożywczych. Przede wszystkim jest on doskonałym konserwantem, który wydłuża ich trwałość. Poza tym wpływa na wygląd i walory smakowe produktów. Daje uzależniający posmak słodkości i sprawia, że kolor potraw staje się bardziej nasycony, a tym samym przyjemniejszy dla oka. Niestety nadmiar cukru bardzo szkodzi organizmowi, a pierwsze sygnały tego, że spożywasz zbyt wiele cukru są dostrzegalne gołym okiem. Sprawdź w naszym artykule, co dzieje się z organizmem, gdy spożywasz za dużo cukru.

Duże ilości cukru często kryją się w produktach spożywczych, które generalnie nie uznajemy za szkodliwe. Cukier powszechnie występuje w napojach (słodzonych sokach, napojach energetycznych, coli, wodach smakowych czy herbatach w butelkach). Można go spotkać również w między innymi:

  • sosach i ketchupach,
  • jogurtach,
  • dżemach,
  • płatkach śniadaniowych,
  • alkoholach.

Przed zakupem produktu warto dokładnie zapoznać się ze składem i sprawdzić, ile cukru mieści w 100 gramach lub 100 mililitrach produktu. Często wynik bywa bardzo zaskakujący, okazuje się bowiem, że produkt który kupujemy od lat, ma bardzo szkodliwy wpływ na nasz organizm.

To się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru

Spożywanie zbyt dużej ilości cukru zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (miażdżyca, nadciśnienie) oraz grozi zawałem serca. Zaostrza także stany zapalne w stawach, a ponadto przyczynia się do otyłości brzusznej i stłuszczenia wątroby. Na szczęście organizm już na wczesnym etapie wysyła sygnały, że powinieneś ograniczyć ilość cukru w diecie. Sprawdź w naszej galerii:

Takie sygnały świadczą, że jesz za dużo cukru

Prezentujemy listę pierwszych sygnałów, które wysyła Twój organizm, jeżeli jesz zbyt dużo cukru. Sprawdź, czy powinieneś ograniczyć ilość cukru w diecie! Niektóre sygnały mogą wydawać się bardzo zaskakujące. Szczegóły już teraz w galerii:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie