
Wiele osób zastanawia się, jakie są najlepsze produkty, które należy jeść czy pić, aby schudnąć. Czy istnieje lista najlepszych produktów spożywczych, które można kupić w każdym sklepie a które są najbardziej skuteczne w walce z otyłością?
Nieustannie przypomina się, że jednym z najważniejszych elementów promowania dobrego zdrowia jest picie wystarczającej ilości wody (płynów). Oprócz odpowiedniego nawodnienia, woda ma wiele zalet: może przyspieszyć metabolizm, dodać energii, poprawić stan skóry czy zmniejszyć wzdęcia. Może być również ważnym narzędziem dla osób próbujących schudnąć.
Okazuje się, że połączenie odpowiednich składników z wodą może pomóc w utracie wagi! Eksperci wymieniają kilka produktów, które warto dodać do wody, by nadać jej lepszy smak a dodatkowo przyspieszyć odchudzanie.
Oto pyszne kombinacje, które pomogą nawodnić organizm i schudnąć. Mamy listę produktów, które połączone ze szklanką wody prowadzą do najszybszej utraty wagi. Oto pyszne kombinacje, które pomogą zmienić liczbę na wadze w stronę tej wymarzonej. Zobacz w naszej galerii >>>>>

CYTRYNA
To chyba najpopularniejszy dodatek do wody. Cytryna nadaje nudnej wodzie orzeźwiającego smaku, ale jest również naładowana antyoksydacyjną witaminą C. Przyjmowanie wystarczającej ilości witaminy C niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, ale jej niedostateczna ilość może być również związana z wagą. Badania sugerowały, że niedobór witaminy C u kobiet był powiązany z otyłością - poważną lub chorobliwą nadwagą. Cytryna zawiera również D-limonen. Ten związek chemiczny, naturalnie występujący w skórce owoców cytrusowych, ma właściwości przeciwnowotworowe, a także może łagodzić zgagę.

OGÓREK
Ten odświeżający dodatek do każdego napoju, lekki i chrupiący, świetnie nadaje się również do odchudzania. Ogórek jest bogaty w wodę i ma mało kalorii. Może również działać jako środek moczopędny, który wpłynie na zatrzymywanie płynów w organizmie.
Jeden ogórek zawiera około 38,3 grama wody. Wysoka zawartość wody sprawia, że jest to pokarm o niskiej gęstości energetycznej, który pomaga czuć się pełnym, a niska liczba kalorii sprawia, że ogórki są świetną przekąską podczas odchudzania. Spożywanie żywności o niższej gęstości energetycznej może wiązać się również z utratą wagi.

JABŁKA I JAGODY
Jabłka i owoce jagodowe są pyszne same w sobie, ale stanowią również potężną kombinację po dodaniu ich do wody. Jabłka i jagody są bogate w błonnik i niskokaloryczne – obie te cechy uzupełniają utratę wagi. Jedna filiżanka jagód zawiera 3,6 grama błonnika, czyli 14% zalecanej dziennej dawki, podczas gdy jedna filiżanka pokrojonego w plasterki jabłka zawiera około 2,6 do 3 gramów błonnika, czyli około 10 do 11% dziennego zapotrzebowania. Dzięki temu oba te jest doskonałym źródłem błonnika.
Pokarmy bogate w błonnik są trawione wolniej niż pokarmy uboższe w błonnik, co oznacza, że dłużej czujemy się pełni.
Można oczywiście wybrać tylko jagody, albo tylko jabłka jako dodatek do wody, jednak eksperci sugerują, że najlepszym wyborem będzie mieszanka tych owoców.