Obaj panowie kulinarnie otworzyli Gastro Targi, które po raz drugi przyjechały do Torunia. Michał Zaleski, bez skrępowania, założył czapkę kucharską (Podsłuchaliśmy: - "Poprawię, bo mam większy rozmiar głowy"), przepasał się fartuszkiem i zabrał do siekania cebuli. - W kuchni muszę sobie radzić, gdy żona wyjeżdża na delegację (a właśnie wyjechała).
Gotował polędwiczkę wieprzową w pieprzu kolorowym na ragou z grzybów leśnych, ziemniaków pieczonych i warzyw z patelni.
- Takiej wykwintnej potrawy jeszcze nie przyrządzałem - przyznał. Ze schabowym, jajecznicą, żurkiem i bigosem radzi sobie bez problemu.
W przygotowaniu polędwiczek prezydentowi asystował Marek Widomski - dyrektor Kulinarnego Instytutu w Krakowie.
Specjalizuje się w mięsach
Grzegorz Karpiński (poseł PO) nie ma kłopotów z przyrządzaniem potraw.
- Kuchnia, to dla mnie codzienność. W tym roku nawet po raz pierwszy przygotowaliśmy Wigilię - opowiada. - Jednak o przyrządzenie ryb poprosiłem teścia. Akurat one nie są moją mocną stroną.
Wczoraj o niuanse ich pieczenia podpytywał doradcę kulinarnego Krzysztofa Gawlika, z którym szykował troć norweską z pieca w aromacie miodu i świeżych ziół z dodatkiem ryżu maślanego i warzyw z patelni.
Dania posła próbowała Ewa Kaczmarek z Łodzi.
- Naprawdę bardzo dobre. Nie sądziłam, że ryba może być na słodko - powiedziała "Pomorskiej".
Po wykonaniu zadania i złapaniu oddechu Grzegorz Karpiński powiedział nam: - Wprawdzie gotuję dużo, ale pierwszy raz robiłem to w sytuacji, kiedy tyle osób patrzyło mi na ręce. To jednak wywołało pewien stres.
Pan Grzegorz specjalizuje się w mięsach, lubi też zupy - za którymi zresztą przepadają wszyscy domownicy.
- Robię wszystkie te tradycyjne, gotowane w Polsce. Ale polecam też inne, np. francuską zupę pomidorową na maśle. Szybka i smaczna - wyjaśnia.
Oto przepis:
W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła, na nie wrzucamy posiekane dwie cebulę i starte trzy marchwie, oraz liść laurowy, sól i pieprz. To wszystko przysmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy (średni słoik) i zalewamy wodą. Na koniec dorzucamy pomidory z puszki.
Poseł piecze też ciasta. - Ostatnio zdecydowałem się na drożdżówkę, choć mówiono mi, jakie to jest trudne ciasto. Ale wyszła! Żonie bardzo smakowała - zdradza.
Dziś i jutro takich pokazów już nie będzie, ale organizatorzy zaplanowali inne atrakcje, np. barmańskie show Krzysztofa Drabika - wielokrotnego mistrza Polski, znanego z występu w "Mam Talent" (czwartek o 11.45 i 13). O 10.15 na degustację zaprasza Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza.
Toruń jest jednym z pięciu miast goszczących targi Gastro Hotel.
- Prezentuje się tu 30 firm, które przyjechały z całego kraju - mówi Małgorzata Kryszak organizująca targi. - Na stoiskach można znaleźć wszystko do wyposażenia hoteli i restauracji. Od oprogramowania specjalistycznego, wystrój, drobne sprzęty, po profesjonalne urządzenia gastronomiczne, a także produkty spożywcze. Osoby nie związane z branżą na pewno zainteresuje carving, czyli wycinanie w warzywach i owocach. Stół udekorowany w ten sposób wygląda naprawdę przepięknie.
Organizatorzy targów wspólnie z Caritasem zbierają też dary dla powodzian.
Impreza odbywa się w hali sportowej przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego (ul. Grunwaldzka 33/35).
Szczegółowy program
CZWARTEK 27 maja
10 - rozpoczęcie targów
10 - 14 - Wino w Gastronomii - kurs Centrum Kształcenia Sommelierów i Kadr Hotelarsko-Gastronomicznych
10- Carving - pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach na stoisku Akademii Carvingu
10.30 - pokaz Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza - Kuchnia regionalna oraz Nowoczesne techniki kulinarne w aranżacji talerzy
11.45 - Barmańskie Show Krzysztofa Drabika - pokaz
12.15 - Pokój hotelowy wraz z łazienką -profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa - pokaz
13 - Barmańskie Show Krzysztofa Drabika - pokaz
14 - 15.30 - Sposoby obsługi gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych - warsztaty dla profesjonalistów
17 - zakończenie targów
PIĄTEK 28 maja
10 - rozpoczęcie targów
10 - 11.30 - Sposoby obsługi gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych - warsztaty dla szkół
10 - Carving - pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach na stoisku Akademii Carvingu
10.15 - konkurs Kulinarna uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim - Dania bankietowo - cateringowe z Oerlemans w kat. szkoły
11 - konkurs - Regionalne Sekrety Smaku w kat. szkoły
12 -12.45 - Współczesne technologie w hotelarstwie i gastronomii -szkolenie Krzysztofa Gawlika eksperta kulinarnego RM Gastro dla nauczycieli
12.15 - 13 - Pokój hotelowy wraz z łazienką -profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa - pokaz
1300 - ogłoszenie wyników konkursu Regionalne Sekrety Smaku w kat. szkoły
1445 - ogłoszenie wyników konkursu Kulinarna uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim
1500 - zakończenie targów
*Organizator zastrzega sobie prawo zmian w programie targów