MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Toruń. O tym, jak panowie gotowali

Kamila Mróz
Fot. Lech Kamiński
- Ryby nie są moją specjalnością - przyznaje poseł Grzegorz Karpiński. Prezydent Michał Zaleski zdradził, że do kuchni wpędza go nieobecność żony.

Obaj panowie kulinarnie otworzyli Gastro Targi, które po raz drugi przyjechały do Torunia. Michał Zaleski, bez skrępowania, założył czapkę kucharską (Podsłuchaliśmy: - "Poprawię, bo mam większy rozmiar głowy"), przepasał się fartuszkiem i zabrał do siekania cebuli. - W kuchni muszę sobie radzić, gdy żona wyjeżdża na delegację (a właśnie wyjechała).
Gotował polędwiczkę wieprzową w pieprzu kolorowym na ragou z grzybów leśnych, ziemniaków pieczonych i warzyw z patelni.

- Takiej wykwintnej potrawy jeszcze nie przyrządzałem - przyznał. Ze schabowym, jajecznicą, żurkiem i bigosem radzi sobie bez problemu.
W przygotowaniu polędwiczek prezydentowi asystował Marek Widomski - dyrektor Kulinarnego Instytutu w Krakowie.

Specjalizuje się w mięsach

Grzegorz Karpiński (poseł PO) nie ma kłopotów z przyrządzaniem potraw.
- Kuchnia, to dla mnie codzienność. W tym roku nawet po raz pierwszy przygotowaliśmy Wigilię - opowiada. - Jednak o przyrządzenie ryb poprosiłem teścia. Akurat one nie są moją mocną stroną.

Wczoraj o niuanse ich pieczenia podpytywał doradcę kulinarnego Krzysztofa Gawlika, z którym szykował troć norweską z pieca w aromacie miodu i świeżych ziół z dodatkiem ryżu maślanego i warzyw z patelni.
Dania posła próbowała Ewa Kaczmarek z Łodzi.
- Naprawdę bardzo dobre. Nie sądziłam, że ryba może być na słodko - powiedziała "Pomorskiej".

Po wykonaniu zadania i złapaniu oddechu Grzegorz Karpiński powiedział nam: - Wprawdzie gotuję dużo, ale pierwszy raz robiłem to w sytuacji, kiedy tyle osób patrzyło mi na ręce. To jednak wywołało pewien stres.
Pan Grzegorz specjalizuje się w mięsach, lubi też zupy - za którymi zresztą przepadają wszyscy domownicy.

- Robię wszystkie te tradycyjne, gotowane w Polsce. Ale polecam też inne, np. francuską zupę pomidorową na maśle. Szybka i smaczna - wyjaśnia.

Oto przepis:

W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła, na nie wrzucamy posiekane dwie cebulę i starte trzy marchwie, oraz liść laurowy, sól i pieprz. To wszystko przysmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy (średni słoik) i zalewamy wodą. Na koniec dorzucamy pomidory z puszki.

Poseł piecze też ciasta. - Ostatnio zdecydowałem się na drożdżówkę, choć mówiono mi, jakie to jest trudne ciasto. Ale wyszła! Żonie bardzo smakowała - zdradza.

Dziś i jutro takich pokazów już nie będzie, ale organizatorzy zaplanowali inne atrakcje, np. barmańskie show Krzysztofa Drabika - wielokrotnego mistrza Polski, znanego z występu w "Mam Talent" (czwartek o 11.45 i 13). O 10.15 na degustację zaprasza Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza.

Toruń jest jednym z pięciu miast goszczących targi Gastro Hotel.
- Prezentuje się tu 30 firm, które przyjechały z całego kraju - mówi Małgorzata Kryszak organizująca targi. - Na stoiskach można znaleźć wszystko do wyposażenia hoteli i restauracji. Od oprogramowania specjalistycznego, wystrój, drobne sprzęty, po profesjonalne urządzenia gastronomiczne, a także produkty spożywcze. Osoby nie związane z branżą na pewno zainteresuje carving, czyli wycinanie w warzywach i owocach. Stół udekorowany w ten sposób wygląda naprawdę przepięknie.

Organizatorzy targów wspólnie z Caritasem zbierają też dary dla powodzian.
Impreza odbywa się w hali sportowej przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego (ul. Grunwaldzka 33/35).

Szczegółowy program

CZWARTEK 27 maja

10 - rozpoczęcie targów
10 - 14 - Wino w Gastronomii - kurs Centrum Kształcenia Sommelierów i Kadr Hotelarsko-Gastronomicznych
10- Carving - pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach na stoisku Akademii Carvingu
10.30 - pokaz Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza - Kuchnia regionalna oraz Nowoczesne techniki kulinarne w aranżacji talerzy
11.45 - Barmańskie Show Krzysztofa Drabika - pokaz
12.15 - Pokój hotelowy wraz z łazienką -profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa - pokaz
13 - Barmańskie Show Krzysztofa Drabika - pokaz
14 - 15.30 - Sposoby obsługi gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych - warsztaty dla profesjonalistów
17 - zakończenie targów

PIĄTEK 28 maja
10 - rozpoczęcie targów
10 - 11.30 - Sposoby obsługi gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych - warsztaty dla szkół
10 - Carving - pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach na stoisku Akademii Carvingu
10.15 - konkurs Kulinarna uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim - Dania bankietowo - cateringowe z Oerlemans w kat. szkoły
11 - konkurs - Regionalne Sekrety Smaku w kat. szkoły
12 -12.45 - Współczesne technologie w hotelarstwie i gastronomii -szkolenie Krzysztofa Gawlika eksperta kulinarnego RM Gastro dla nauczycieli
12.15 - 13 - Pokój hotelowy wraz z łazienką -profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa - pokaz
1300 - ogłoszenie wyników konkursu Regionalne Sekrety Smaku w kat. szkoły
1445 - ogłoszenie wyników konkursu Kulinarna uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim
1500 - zakończenie targów

*Organizator zastrzega sobie prawo zmian w programie targów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska