Toruń. Gotowanie z prezydentem
Mimo zamiłowania do tradycyjnej polskiej kuchni i umiejętności, które pozawalają na przyrządzenie najwyżej jajecznicy, prezydent zmierzył się z rzadko spotykaną w Polsce rybą - trocią norweską. Wdzięcznie pomagała mu, rozkochana w wykwintnej kuchni, szefowa " Gazety Pomorskiej" w Toruniu, Karina Obara.
Nad jakością pracy kucharzy - amatorów czuwał Marek Widomski, członek kapituły Klubu Szefów Kuchni. - Przygotujemy wspólnie norweską troć - produkt nowy na polskim rynku - powiedział Widomski. - Tę wyjątkową i delikatną rybę podamy w salsie owocowej z miodem.
Przyznaję: jestem łasuchem
- Gotowanie nie jest najważniejszym zajęciem w moim życiu - przyznał prezydent Zaleski. - Niemniej zdarza się, że po prostu muszę sobie coś przyrządzić. Nie ukrywam, że zawsze jest to bardzo prosta i niewymagająca czasu potrawa. Przyznaję, że jestem łasuchem.
W trakcie gotowania nad kuchnią unosiły się coraz bardziej apetyczne zapachy. - Gotuję codziennie dla moich dzieci - powiedziała Karina Obara. - W kuchni nie boję się wyzwań, bo naprawdę lubię gotować. To dla mnie bardzo relaksujące zajęcie, podobnie jak sprzątanie. Jak większość kobiet, w kuchni lubię finezję. Wszystkie dania powinny mieć w sobie odrobinę magii.
Nie tylko gastronomia
Gastro-Hotel to impreza wystawienniczo-szkoleniowa. W ciągu roku Targi odwiedzają pięć różnych regionów. Goście odwiedzający imprezę zapoznają się z nowościami z branży gastronomiczno-hotelarskiej. Poza konkursami kulinarnymi organizatorzy proponują udział w różnych szkoleniach i warsztatach. Targi Gastro Hotel odbywają się w hali sportowej Zespołu Szkół Spożywczych.