Impreza rusza o 10 w hali sportowej przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego (ul. Grunwaldzka 33/35).
- Targi są bezpłatne. Zapraszamy nie tylko branżę hotelarską, ale i mieszkańców Torunia - mówi Małgorzata Kryszak, przedstawiciel organizatora. - Myślę, że każdy znajdzie tutaj sporo ciekawostek. Mamy np. carving, czyli pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach. To zainteresuje każdego, kto chce nauczyć się pięknie
dekorować stół.
Interesujące zapewne okaże się ujrzenie Michała Zaleskiego w fartuszku. Prezydent na scenie zaprezentuje swoje zdolności kulinarne w towarzystwie Grzegorza Karpińskiego. Zaleski przygotuje - uwaga - polędwiczkę wieprzową w pieprzu kolorowym na ragou z grzybów leśnych, ziemniaków pieczonych i warzyw z patelni. Poseł przyrządzi zaś troć norweską z pieca w aromacie miodu i świeżych ziół z dodatkiem ryżu maślanego i warzyw z patelni.
O 13.15 odbędzie się pokaz kuchni molekularnej. Co to takiego? - Polega ona na zmienianiu tekstur, rozbijaniu na cząsteczki, łączeniu różnych smaków w jeden, gotowaniu w optymalnej dla danych produktów temperaturze - tłumaczy kucharz Przemysław Wieloch. - Trudno to wyjaśnić w kilku zdaniach. Proponuję przyjść i spróbować. Będzie ryba, owoce morza, mięsa, sałatki, desery, itd.
W czwartek (o 11.45 i 13) zapraszamy na barmańskie show Krzysztofa Drabika - wielokrotnego mistrza Polski, znanego z występu "Mam Talent".
Targi potrwają do 28 maja (szczegóły www.gastro-hotel.pl). Ich organizatorzy będą też zbierali dary dla powodzian.
- Być może ktoś z restauratorów ma np. zbędny sprzęt, który mógłby przekazać potrzebującym - zachęca Małgorzata Kryszak.
ŚRODA 26 maja 2010 1000 - 1700
1000 - rozpoczęcie targów
1000 - 1700 Carving - pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach na stoisku Akademii Carvingu
1000 - 1230 Podstawy Barmaństwa - szkolenie
1010 - konkurs Kulinarna uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim - Dania bankietowo - cateringowe z Oerlemans
1100 - konkurs Regionalne Sekrety Smaku
1200 - oficjalne otwarcie targów przez Prezydenta Miasta Torunia Michała Zaleskiego
1245 - Pokój hotelowy wraz z łazienką -profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa - pokaz
1315 - Pokaz kuchni molekularnej przez Przemysława Wielocha i Dariusza Kuźnika - Nowoczesne techniki gotowania w kuchni bankietowo-cateringowej
1400 -1445 Współczesne technologie w hotelarstwie i gastronomii -szkolenie Krzysztofa Gawlika eksperta kulinarnego RM Gastro
1400 - ogłoszenie wyników konkursu Regionalne Sekrety Smaku
1445 - 1615 Profesjonalne przygotowanie pakietu konferencyjnego i obsługa konferencji - szkolenie
1645 - ogłoszenie wyników konkursu Kulinarna uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim
1700 - zakończenie targów
CZWARTEK 27 maja 2010 1000 - 1700
1000 - rozpoczęcie targów
1000 - 1400 - Wino w Gastronomii - kurs Centrum Kształcenia Sommelierów i Kadr Hotelarsko-Gastronomicznych
1000- Carving - pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach na stoisku Akademii Carvingu
1030 - pokaz Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza - Kuchnia regionalna oraz Nowoczesne techniki kulinarne w aranżacji talerzy
1145 - Barmańskie Show Krzysztofa Drabika - pokaz
1215 - Pokój hotelowy wraz z łazienką -profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa - pokaz
1300 - Barmańskie Show Krzysztofa Drabika - pokaz
1400 - 1530 - Sposoby obsługi gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych - warsztaty dla profesjonalistów
1700 - zakończenie targów
PIĄTEK 28 maja 2010 1000 - 1500
1000 - rozpoczęcie targów
1000 - 1130 - Sposoby obsługi gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych - warsztaty dla szkół
1000 - Carving - pokaz rzeźbienia w owocach i warzywach na stoisku Akademii Carvingu
1015 - konkurs Kulinarna uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim - Dania bankietowo - cateringowe z Oerlemans w kat. szkoły
1100 - konkurs - Regionalne Sekrety Smaku w kat. szkoły
1200 -1245 Współczesne technologie w hotelarstwie i gastronomii -szkolenie Krzysztofa Gawlika eksperta kulinarnego RM Gastro dla nauczycieli
1215 - 1300 Pokój hotelowy wraz z łazienką -profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa - pokaz
1300 - ogłoszenie wyników konkursu Regionalne Sekrety Smaku w kat. szkoły
1445 - ogłoszenie wyników konkursu Kulinarna uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim
1500 - zakończenie targów
*Organizator zastrzega sobie prawo zmian w programie targów