8 z 10
Poprzednie
Następne
Tradycyjne, pyszne przepisy na wielkanocny stół!
7. Mazurek z domowym kajmakiem
Ciasto:
• 1,5 szklanki mąki krupczatki
• 2 łyżki cukru pudru
• 200 g masła lub margaryny
• 3 żółtka ugotowane na twardo
Masa kajmakowa:
• 250 g masła lub margaryny
• szklanka cukru
• szklanka mleka w proszku
• 3 żółtka
Mąkę rozgnieść z masłem, dodać cukier puder i przetarte przez sitko żółtka. Szybko wyrobić ciasto, a następnie mocno schłodzić ciasto w lodówce (kilka godzin).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Zrobić ozdobny brzeg na wysokość ok. 3 cm. Upiec w temp. 180°C.
W celu przygotowania masy kajmakowej należy rozpuścić masło z cukrem, a następnie dodać mleko w proszku. Gotować i mieszać do połączenia składników. Ostudzić. Następnie stopniowo dodawać jajka, cały czas mieszając. Masę przełożyć na mazurek.