
Niektórych produktów lepiej nie spożywać razem w jednym daniu. Jakich produktów nie łączyć, by nie zaszkodzić zdrowiu? Te produkty spożywcze nie powinny leżeć obok siebie na talerzu. Zobacz teraz w naszej galerii >>>>>

Czy można łączyć herbatę z cytryną?
Herbata dostarcza organizmowi polifenoli, jej liście zawierają również glin, który skumulowany w organizmie prowadzi do powstawania chorób. Warto wzbogacić herbatę kilkoma kroplami soku z cytryny, ponieważ kwaśne środowisko i wysoka temperatura sprawiają, że glin zmienia się w cytrynian glinu oraz ułatwiają jego przyswajanie. Ważne jest jednak, aby cytrynę do herbaty dodawać po wyjęciu fusów.

Czy można łączyć napoje gazowane i miętę?
Okazuje się, że nie powinno się łączyć mięty z napojami gazowanymi, ponieważ w efekcie tego połączenia w żołądku powstają toksyczne substancje, takie jak cyjanek.

Czy można łączyć banany i mleko?
Okazje się, że to popularne połączenie - mleko i banany - jest ciężkostrawne i może okazać się toksyczne, powoduje uczucie ciężkości w żołądku i spowalnia trawienie. Do koktajlu bananowego najlepiej wybrać bardzo dojrzałe owoce i wzbogacić napój przyprawami pobudzającymi trawienie, takimi jak gałka muszkatołowa czy kardamon.