
Czy pomidora z ogórkiem można łączyć?
Surowe ogórki zawierają askorbinazę - enzym, który utrudnia wchłanianie witaminy C. Dlatego lepiej nie łączyć zielonych ogórków z warzywami bogatymi w witaminę C, takimi jak papryka, pomidor czy natka pietruszki, aby nie stracić tego silnego antyoksydantu. By temu zapobiec, można zakwasić ogórki sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.

Czego nie można mieszać z mlekiem?
Mleko nie powinno być łączone z innymi pokarmami, szczególnie z mięsem, ponieważ ścina się utrudniając trawienie. Produktów mlecznych nie należy łączyć z owocami cytrusowymi czy warzywami. Zawartość kwasów owocowych sprawia, że mleko się warzy w żołądku. Ponadto takie połączenie może powodować gazy. Mleko jest trudne do strawienia przez żołądek, dodatkowo wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy lub brak enzymu trawiącego białko.

Czy można łączyć mleko i owoce cytrusowe?
Płatki śniadaniowe z mlekiem i szklanka soku pomarańczowego - to częste połączenie śniadaniowe może być szkodliwe dla organizmu i powodować gazy. Kwasy owocowe z soku pomarańczowego niszczą enzymy odpowiedzialne za trawienie skrobi w płatkach śniadaniowych. Natomiast kwaśne owoce, takie jak pomarańcze, mogą przekształcać mleko w ciężkostrawną substancję. Lepiej wypić sok owocowy 30 minut przed zjedzeniem płatków z mlekiem.

Czy można łączyć owoce z jogurtem?
Łączenie nabiału z kwaśnymi owocami może prowadzić do zmniejszenia zgagi, ale zmienia florę jelitową, więc może równocześnie powodować powstawanie toksyn w przewodzie pokarmowym. Efektem mogą być alergie. Lepiej nie łączyć tłustych potraw oraz zimnego jogurtu z owocami. Istnieją pewne sposoby, aby ułatwić jej trawienie - lepiej wybrać jogurt naturalny o temperaturze pokojowej i wzbogacić go odrobiną rodzynek, miodu oraz cynamonu.