Tych produktów lepiej nie łączyć z sobą w jednym posiłku
Niektórych produktów spożywczych nie powinno się łączyć z sobą na jednym talerzu. Mogą one tracić na wartościach odżywczych a nawet mogą być szkodliwe dla zdrowia, gdy są spożywane razem w jednym posiłku. Połączenia niektórych produktów sprawiają, że nie wchłaniają się z nich substancje odżywcze i witaminy.
To Cię teraz może zainteresować
- Te osoby nie powinny jeść rosołu. W takich sytuacjach rosół może zaszkodzić
- Błędy przy gotowaniu zupy pomidorowej. Przez to pomidorówka traci tradycyjny smak
- Tak woda z cytryną pomaga skutecznie schudnąć. Zaskakujące skutki!
- Tak oliwa z oliwek pomaga schudnąć. Na to pomaga picie oliwy z oliwek na czczo
Niektóre potrawy po połączeniu się w układzie pokarmowym zaburzają metabolizm, mogą hamować wchłanianie substancji, powodować wzdęcia, wydzielanie toksyn, fermentację lub procesy gnilne. Niektóre połączenia produktów na talerzu mogą być naprawdę szkodliwe dla naszego organizmu.
Istnieją pewne zasady dotyczące łączenia produktów, których warto przestrzegać. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że nawet zdrowe danie ze źle dobranymi składnikami może powodować pogorszenie samopoczucia, problemy żołądkowe, biegunkę, zaparcia i inne dolegliwości.
Oto najgorsze połączenia produktów spożywczych
Nawet zdrowe danie ze źle dobranymi składnikami może być szkodliwe dla zdrowia.
Zaskoczyć może fakt, że dietetyce nie polecają połączenia pomidora ze świeżym ogórkiem ale również wody gazowanej z miętą.
Zobacz teraz w naszej galerii kilka zasad łączenia potraw, których warto przestrzegać podczas komponowania posiłków.