
BRZOSKWINIE
Produkcja etylenu dla tych dwóch owoców jest bardzo podobna do śliwek. Gdy brzoskwinie są niedojrzałe, produkcja etylenu jest bardzo mała. Jednak w miarę dojrzewania owoców wzrasta produkcja etylenu. Brzoskwinie mają taką samą trwałość jak gruszki czy śliwki: od 1 do 2 dni w spiżarni, 3 do 5 dni w lodówce lub 2 miesiące w zamrażarce. Pozostawienie brzoskwiń na dzień lub dwa może być sposobem na przyspieszenie ich dojrzewania. Tylko lepiej nie przechowywać ich w pobliżu niczego innego!

ZIEMNIAKI
Ziemniaki (zarówno zwykłe, jak i słodkie) uwalniają bardzo małą ilość etylenu. Wskaźnik etylenu wzrośnie, jeśli ziemniaki zostaną schłodzone, rozcięte lub zaczną się rozkładać. Ziemniaki mają dość długi okres przydatności do spożycia. Mogą wytrzymać w spiżarni od 1 do 2 miesięcy, czyli w rzeczywistości dłużej niż okres przechowywania od 1 do 2 tygodni w lodówce. Właściwie zaleca się przechowywanie ziemniaków w temperaturze pokojowej. Ziemniaki można zamrażać przez 10 do 12 miesięcy, ale tylko wtedy, gdy są już ugotowane.

TRUSKAWKI
Większość owoców produkujących etyle dojrzewa zaraz po zerwaniu z drzewa. Truskawki natomiast są zazwyczaj zbierane, gdy są już w pełni dojrzałe. Przechowywanie ich poza lodówką nie byłoby najlepszą praktyką. Zamiast tego najlepiej odseparować truskawki od innych produktów spożywczych wytwarzających etylen oraz wrażliwych na etylen i umieścić je w lodówce, gdzie produkcja etylenu jest stłumiona. Truskawki wytrzymają od 2 do 3 dni w lodówce i do 8 do 12 miesięcy w zamrażarce.

POMIDORY
Ponieważ produkcja etylenu przez pomidory odbywa się w umiarkowanym tempie, można je przechowywać w spiżarni do 7 dni po osiągnięciu dojrzałości. Jednakże, ponieważ narażenie na etylen może negatywnie wpłynąć na wiele innych owoców i warzyw, zdecydowanie zaleca się przechowywanie pomidorów samych w koszyku. Co zaskakujące, nie zaleca się przechowywania ich w lodówce, ponieważ może to wpłynąć na smak. Aby przetrwały dłużej, pomidory można przechowywać w zamrażarce przez 2 miesiące.