
MELON
Co zaskakujące, niektóre melony (takie jak melon spadziowy) faktycznie wytwarzają etylen, w przeciwieństwie do innych melonów (takich jak kantalupa), które są na niego wrażliwe. Produkcja etylenu wzrasta po ścięciu owocu. Melony mogą dojrzewać w spiżarni przez siedem dni. Wytrzymają 2 tygodnie w lodówce, ale rozkrojony melon wystarczy na 2 do 4 dni. Może być zamrożony przez 1 miesiąc.

MANGO
Chociaż produkcja etylenu w mango jest mniejsza w porównaniu z innymi owocami, nadal będzie dojrzewać w wyniku działania tego gazu. Mango można przechowywać w spiżarni od 3 do 5 dni lub do 1 tygodnia w lodówce. Można je również zamrozić na 6-8 miesięcy.

GRUSZKI
Podobnie jak mango, gruszki dojrzewają szybciej pod wpływem wyższych temperatur, ale w znacznie szybszym tempie. Jeśli chcemy wydłużyć czas dojrzewania gruszek, umieszczenie ich w chłodniejszym środowisku zmniejszy produkcję etylenu. Gruszki mogą przetrwać od 1 do 2 dni, gdy dojrzewają w spiżarni. W lodówce wytrzymają od 3 do 5 dni lub 2 miesiące w zamrażarce.

ŚLIWKI
Gdy śliwki są niedojrzałe, produkcja etylenu jest bardzo mała. Jednak w miarę dojrzewania owoców wzrasta produkcja etylenu. Śliwki mają taką samą trwałość jak gruszka: od 1 do 2 dni w spiżarni, 3 do 5 dni w lodówce lub 2 miesiące w zamrażarce. Pozostawienie śliwek na dzień lub dwa może być sposobem na przyspieszenie ich dojrzewania. Tylko lepiej nie przechowywać ich w pobliżu niczego innego!