
Surowe jajko - o masie 50 g - ma niecałe 70 kilokalorii (kcal). Jednak jajko po obróbce termicznej zmienia swoją kaloryczność oraz wartości odżywcze. Sprawdź teraz na kolejnych slajdach kaloryczność jajek gotowanych i smażonych >>>>>

Jajko na twardo - kalorie
Jajko ugotowane na twardo w 50 g dostarcza około 78 kcal.

Jajko na miękko - kalorie
Jajko na miękko ważące 60 g zawiera około 88 kcal, 7,5 g białka 6,5 tłuszczu i jest pozbawione węglowodanów.
Jajka gotowane na miękko są najzdrowsze. W tej formie zachowują najwięcej składników odżywczych. Zwłaszcza żółtko jajka zawiera witaminy, które są wrażliwe na obróbkę termiczną.

Jajko sadzone - kalorie
Jajko sadzone smażone na łyżeczce oliwy dostarcza około 125 kcal. Kaloryczność jajek smażonych zależy przede wszystkim od wybranego do smażenia tłuszczu.