Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczniowie Gimnazjum nr 2 ... gotowali w szkole [zdjęcia]

Redakcja
Uczniowie klasy IIIb z Gimnazjum nr 2 mieli okazję wspólnie gotować, smażyć i przyrządzać smaczne posiłki. W środku Laura Stachowicz (z lewej) i Weronika Wielewska
Uczniowie klasy IIIb z Gimnazjum nr 2 mieli okazję wspólnie gotować, smażyć i przyrządzać smaczne posiłki. W środku Laura Stachowicz (z lewej) i Weronika Wielewska Aleksander Knitter
Dla klasy IIIb piątkowe gotowanie z uczestnikiem programu „Top Chef” było nagrodą, którą wywalczyły uczennice. Wystartowały w ogólnopolskim projekcie kulinarnym, który edukował o roli produktów zbożowych w diecie i dał możliwość na kulinarne szaleństwo.

Z blisko 500 zgłoszeń z całej Polski dania wykonane przez uczennice z Gimnazjum nr 2 w Chojnicach znalazły się w czterech najlepszych. Wśród nagrodzonych były dwie klasy drugie z Pruszkowa i Trzeszczan oraz dwie klasy trzecie z Pszczelej Woli i z Chojnic.

Dla zdrowia

- Zainteresowanie konkursem przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. Jesteśmy dumni, że tak wiele klas zdecydowało się na udział w plebiscycie. Mamy nadzieję, że uczniowie wprowadzą zdrowe nawyki w swoich rodzinnych domach, pomagając swoim rodzicom w przygotowaniu zbilansowanych, zdrowych posiłków - cieszą się organizatorzy z Lubelli.
Konkurs składał się z dwóch etapów. Najpierw uczniowie dowiedzieli się podczas lekcji, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany posiłek i jak się właściwe odżywiać.

- W naszej szkole do konkursu przystąpiło pięć drużyn z trzech klas. Przeprowadziliśmy lekcję zdrowego odżywiania - mówi nauczycielka Wiesława Habecka. - Później zespoły przygotowały potrawy, oczywiście biorąc pod uwagę zasady zdrowego odżywiania. \

Świetnie zrobiły to Laura Stachowicz i Weronika Wielewska, których dania pokonały blisko pół tysiąca innych zgłoszeń. Co przygotowały dziewczyny? - Był to burger, do którego same upiekłyśmy bułki razowe, ugrillowałyśmy kurczaka i przyrządziłyśmy z buraczkami z miodem i rukolą - mówi Laura Stachowicz. - Był on na pewno zdrowszy niż tradycyjny.
Ponadto dziewczyny przygotowały spaghetti z pesto szpinakowym, oliwkami, krewetki i małe naleśniki. Wszystko to było ze zdrowymi dodatkami, warzywami i owocami.

Przyjechał z „Top Chefa”

Dania te oceniał m.in. Piotr Ceranowicz, szef kuchni z Warszawy, który dotarł do ósmego odcinka trzeciej edycji „Top Chef” z Polsatu. I właśnie wizyta w szkole Piotra Ceranowicza i darmowe warsztaty kulinarne dla całej klasy był nagrodą w konkursie. Razem z nim poradami zdrowego żywienia dzieliła się dietetyczka Anna Różyk.

Pod ich okiem wczoraj uczniowie kilka godzin spędzili „w kuchni”, gotując, smażąc i przygotowując dania. Powstały mus cytrynowy, spaghetti z pieczarkami, kurczakiem i suszonymi pomidorami, kotleciki z kaszy jęczmiennej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska