https://pomorska.pl
reklama

Uczniowie Gimnazjum nr 2 ... gotowali w szkole [zdjęcia]

Uczniowie klasy IIIb z Gimnazjum nr 2 mieli okazję wspólnie gotować, smażyć i przyrządzać smaczne posiłki. W środku Laura Stachowicz (z lewej) i Weronika Wielewska
Uczniowie klasy IIIb z Gimnazjum nr 2 mieli okazję wspólnie gotować, smażyć i przyrządzać smaczne posiłki. W środku Laura Stachowicz (z lewej) i Weronika Wielewska Aleksander Knitter
Dla klasy IIIb piątkowe gotowanie z uczestnikiem programu „Top Chef” było nagrodą, którą wywalczyły uczennice. Wystartowały w ogólnopolskim projekcie kulinarnym, który edukował o roli produktów zbożowych w diecie i dał możliwość na kulinarne szaleństwo.

Z blisko 500 zgłoszeń z całej Polski dania wykonane przez uczennice z Gimnazjum nr 2 w Chojnicach znalazły się w czterech najlepszych. Wśród nagrodzonych były dwie klasy drugie z Pruszkowa i Trzeszczan oraz dwie klasy trzecie z Pszczelej Woli i z Chojnic.

Dla zdrowia

- Zainteresowanie konkursem przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. Jesteśmy dumni, że tak wiele klas zdecydowało się na udział w plebiscycie. Mamy nadzieję, że uczniowie wprowadzą zdrowe nawyki w swoich rodzinnych domach, pomagając swoim rodzicom w przygotowaniu zbilansowanych, zdrowych posiłków - cieszą się organizatorzy z Lubelli.
Konkurs składał się z dwóch etapów. Najpierw uczniowie dowiedzieli się podczas lekcji, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany posiłek i jak się właściwe odżywiać.

- W naszej szkole do konkursu przystąpiło pięć drużyn z trzech klas. Przeprowadziliśmy lekcję zdrowego odżywiania - mówi nauczycielka Wiesława Habecka. - Później zespoły przygotowały potrawy, oczywiście biorąc pod uwagę zasady zdrowego odżywiania. \

Świetnie zrobiły to Laura Stachowicz i Weronika Wielewska, których dania pokonały blisko pół tysiąca innych zgłoszeń. Co przygotowały dziewczyny? - Był to burger, do którego same upiekłyśmy bułki razowe, ugrillowałyśmy kurczaka i przyrządziłyśmy z buraczkami z miodem i rukolą - mówi Laura Stachowicz. - Był on na pewno zdrowszy niż tradycyjny.
Ponadto dziewczyny przygotowały spaghetti z pesto szpinakowym, oliwkami, krewetki i małe naleśniki. Wszystko to było ze zdrowymi dodatkami, warzywami i owocami.

Przyjechał z „Top Chefa”

Dania te oceniał m.in. Piotr Ceranowicz, szef kuchni z Warszawy, który dotarł do ósmego odcinka trzeciej edycji „Top Chef” z Polsatu. I właśnie wizyta w szkole Piotra Ceranowicza i darmowe warsztaty kulinarne dla całej klasy był nagrodą w konkursie. Razem z nim poradami zdrowego żywienia dzieliła się dietetyczka Anna Różyk.

Pod ich okiem wczoraj uczniowie kilka godzin spędzili „w kuchni”, gotując, smażąc i przygotowując dania. Powstały mus cytrynowy, spaghetti z pieczarkami, kurczakiem i suszonymi pomidorami, kotleciki z kaszy jęczmiennej.

Wybrane dla Ciebie

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska