Uczniowie Gimnazjum nr 2 ... gotowali w szkole [zdjęcia]

Redakcja

Wideo

Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Dla klasy IIIb piątkowe gotowanie z uczestnikiem programu „Top Chef” było nagrodą, którą wywalczyły uczennice. Wystartowały w ogólnopolskim projekcie kulinarnym, który edukował o roli produktów zbożowych w diecie i dał możliwość na kulinarne szaleństwo.

Z blisko 500 zgłoszeń z całej Polski dania wykonane przez uczennice z Gimnazjum nr 2 w Chojnicach znalazły się w czterech najlepszych. Wśród nagrodzonych były dwie klasy drugie z Pruszkowa i Trzeszczan oraz dwie klasy trzecie z Pszczelej Woli i z Chojnic.

Dla zdrowia

- Zainteresowanie konkursem przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. Jesteśmy dumni, że tak wiele klas zdecydowało się na udział w plebiscycie. Mamy nadzieję, że uczniowie wprowadzą zdrowe nawyki w swoich rodzinnych domach, pomagając swoim rodzicom w przygotowaniu zbilansowanych, zdrowych posiłków - cieszą się organizatorzy z Lubelli.
Konkurs składał się z dwóch etapów. Najpierw uczniowie dowiedzieli się podczas lekcji, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany posiłek i jak się właściwe odżywiać.

- W naszej szkole do konkursu przystąpiło pięć drużyn z trzech klas. Przeprowadziliśmy lekcję zdrowego odżywiania - mówi nauczycielka Wiesława Habecka. - Później zespoły przygotowały potrawy, oczywiście biorąc pod uwagę zasady zdrowego odżywiania. \

Świetnie zrobiły to Laura Stachowicz i Weronika Wielewska, których dania pokonały blisko pół tysiąca innych zgłoszeń. Co przygotowały dziewczyny? - Był to burger, do którego same upiekłyśmy bułki razowe, ugrillowałyśmy kurczaka i przyrządziłyśmy z buraczkami z miodem i rukolą - mówi Laura Stachowicz. - Był on na pewno zdrowszy niż tradycyjny.
Ponadto dziewczyny przygotowały spaghetti z pesto szpinakowym, oliwkami, krewetki i małe naleśniki. Wszystko to było ze zdrowymi dodatkami, warzywami i owocami.

Przyjechał z „Top Chefa”

Dania te oceniał m.in. Piotr Ceranowicz, szef kuchni z Warszawy, który dotarł do ósmego odcinka trzeciej edycji „Top Chef” z Polsatu. I właśnie wizyta w szkole Piotra Ceranowicza i darmowe warsztaty kulinarne dla całej klasy był nagrodą w konkursie. Razem z nim poradami zdrowego żywienia dzieliła się dietetyczka Anna Różyk.

Pod ich okiem wczoraj uczniowie kilka godzin spędzili „w kuchni”, gotując, smażąc i przygotowując dania. Powstały mus cytrynowy, spaghetti z pieczarkami, kurczakiem i suszonymi pomidorami, kotleciki z kaszy jęczmiennej.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie