Uroczyste otwarcie, a przy okazji prezentacja nowego sprzętu technicznego w pracowni systemów operacyjnych zgromadziło wielu gości.
Przestronne, jasne pomieszczenie wyposażone w niezbędne i nowoczesne sprzęty kuchenne służy do nauki uczniom klas hotelarskich i gastronomicznych podczas zajęć praktycznych z przedmiotów zawodowych, a wyposażenie pracowni w kompletne stanowiska pracy umożliwi też przeprowadzanie egzaminów zawodowych w tej placówce.
- Ja, jako kucharz amator, mogę powiedzieć tylko jedno...Zazdroszczę sam - to odczucia nie tylko Pawła Toczki, ale też samorządowców, właścicieli hoteli i restauracji, którzy z nieukrywanym podziwem oglądali tę nowoczesną pracownię i każdy sprzęt.
Projekt na salę opracowali dyrektor CKZiU Sławomir Kulpiński oraz Leszek Fijas, kierownik administracyjno-gospodarczy przy współpracy z nauczycielami przedmiotów zawodowych Ewą Tomaszewską i Dorotą Głyżewską- Fijas.
Goście mieli okazję też przyjrzeć się nowemu sprzętowi technicznemu w sali systemów operacyjnych, która została wyposażona z tego samego projektu, co sala dydaktyczna hotelarzy i gastronomików.
Jak się dowiadujemy, Mb>wyposażenie obu sal było możliwe dzięki pozyskanym środkom z Unii Europejskiej i współfinansowaniu projektu "Mój start w życie zawodowe IV" przez powiat sępoleński. Wartość sprzętu to około 200 tys. zł, z czego z projektu pochodzi 160 tys. zł, a 40 tys. dołożył powiat sępoleński.
Czytaj e-wydanie »