Uczniowie klasy IIIb Szkoły Podstawowej w Radomicach uczestniczą w projekcie „Zdrowo jem, więc wiem”. Właśnie zakończył się etap jesienny, z tego też powodu dokonali podsumowania swoich zadań w postaci wystawy przygotowanej dla klas I-III.
Trzecioklasiści chcieli w ten sposób zachęcić wszystkie dzieci z klas młodszych do zmiany złych nawyków żywieniowych, zwracając szczególną uwagę na to, co jedzą na drugie śniadanie. Przygotowali kilka propozycji zestawów śniadaniowych: chleb wieloziarnisty z wędliną i warzywami, takimi jak: ogórek, pomidor, sałata, owoc w postaci gruszki, do tego sok z grejpfruta; ryba po grecku z grahamką oraz woda; sałatka z ananasem i kurczakiem, do tego jabłko a także woda; bułka grahamka z serem gouda i papryką, z dodatkiem gruszki oraz wody.
>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<
Wszystkie propozycje zawierały opis wartości odżywczych. Zwiedzających zachwyciła różnorodność posiłku i apetyczny wygląd. Dokonano również podsumowania dotychczasowej pracy uczniów i zaprezentowano opracowane w grupach albumy o owocach i warzywach, przepisy na drugie śniadanie zebrane w „Księgę przepisów” oraz prezentację multimedialną zawierającą min. proponowane przez dzieci zabawy na świeżym powietrzu, zdjęcia z inscenizacji do wiersza J. Brzechwy „Na straganie”.
Każdy z uczniów miał przydzielone zadnie, by jak najlepiej przyjąć zaproszonych, młodszych gości.
Zwiedzający byli zainteresowani każdym stoiskiem i chętnie rozmawiali z uczniami na temat śniadań, albumów, przepisów. Każdy uczeń po wyjściu z sali otrzymywał gazetkę, wykonaną przez trzecioklasistów, promującą zdrowe odżywianie. Zawierała ona zagadki, labirynty, przepis, plakaty.