Na gali "Złotego półgęska" uczniowie II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSP w Świeciu odebrali nagrody za III miejsce w konkursie kulinarnym, który odbył się w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Przysieku.
- Zaczęło się od tego, że 62 uczniów klas I i II technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięło udział w szkoleniu, którego tematem była gęsina - wyjaśnia Sylwia Milczewska, nauczycielka i opiekunka uczniów. - Organizatorem szkolenia był urząd marszałkowski w Toruniu. Zakończyło się ono testem sprawdzenia wiedzy, a osoby które zdobyły najwięcej punktów, w tym nasz uczeń Robert Kwiecień, wzięły udział w finale, czyli konkursie kulinarnym. Roberta wspomagała koleżanka Natalia Talaśka. - Przygotowali marynowaną w rozmarynie pierś z gęsi, którą zaserwowali z placuszkami z brukwi z jabłkiem, gruszką i imbirem - dodaje nauczycielka. - Drugie danie to udko z gęsi duszone z bakaliami, podane z pieczonym jabłkiem i bitą śmietaną.
Przeczytaj również: Restauracja w Świeciu wyróżniona gęsinowym certyfikatem!
Przypomnijmy, że samorząd naszego województwa wspiera dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza, a zwłaszcza potrawy z gęsi, skupiając różne podmioty (producentów i dystrybutorów żywności, w tym gospodarstwa rolne, agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie restauracje i inne punkty gastronomiczne oraz sprzedawców hurtowych i detalicznych).
Kolejną firmą ze Świecia, która uzyskała prawo do posługiwania się marką, została restauracja "Stylowa" Mirosławy Czubek ze Świecia.
Czytaj e-wydanie »