Serwis Zdrowie www.pomorska.pl/zdrowie
Serwis Zdrowie www.pomorska.pl/zdrowie
Regularne picie piwa - odmian "ale" i "lager" - w rozsądnych ilościach może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i nadciśnienia, a nawet pomóc w zrzuceniu kilogramów, uważają lekarze - podaje telegraph.co.uk.
Naukowcy zbadali 1249 osób powyżej 57 roku życia. Odkryli, że ci, którzy regularnie pili umiarkowane ilości piwa byli mniej podatni na problemy z cukrzycą i nadciśnieniem, mieli także mniejsze ilości tłuszczu w organizmie. Osoby, które oparły swoją dietę na kuchni śródziemnomorskiej i wypijały nie więcej niż pół litra piwa dziennie nie tylko nie przybrały na wadze, ale w niektórych przypadkach schudły.
Nie oznacza to, że pijąc piwo nie można przytyć. Ale badacze uważają, że za otyłość nie jest odpowiedzialne samo piwo, ale to, co do niego jemy, a także brak ruchu.
Hiszpańscy naukowcy sugerują, żeby połączyć picie piwa z ćwiczeniami fizycznymi i zdrową kuchnią śródziemnomorską, bogatą w ryby, owoce, warzywa i oliwę. Piwo zawiera kwas foliowy, witaminy, żelazo, wapń i jak zapewniają badacze przynosi takie same korzyści dla zdrowia jak picie umiarkowanych ilości wina.
WYGRAJ MIESZKANIE - od dziś wielka loteria "Gazety Pomorskiej"
Czytaj e-wydanie »