
TRUSKAWKI
Większość owoców produkujących etylen dojrzewa zaraz po zerwaniu z drzewa. Truskawki natomiast są zazwyczaj zbierane, gdy są już w pełni dojrzałe. Przechowywanie ich poza lodówką nie byłoby najlepszą praktyką. Zamiast tego najlepiej odseparować truskawki od innych produktów spożywczych wytwarzających etylen oraz wrażliwych na etylen i umieścić je w lodówce, gdzie produkcja etylenu jest stłumiona. Truskawki wytrzymają od 2 do 3 dni w lodówce i do 8 do 12 miesięcy w zamrażarce.

MANGO
Chociaż produkcja etylenu w mango jest mniejsza w porównaniu z innymi owocami, nadal będzie dojrzewać w wyniku działania tego gazu. Mango można przechowywać w spiżarni od 3 do 5 dni lub do 1 tygodnia w lodówce. Można je również zamrozić na 6-8 miesięcy.

GRUSZKI
Podobnie jak mango, gruszki dojrzewają szybciej pod wpływem wyższych temperatur, ale w znacznie szybszym tempie. Jeśli chcemy wydłużyć czas dojrzewania gruszek, umieszczenie ich w chłodniejszym środowisku zmniejszy produkcję etylenu. Gruszki mogą przetrwać od 1 do 2 dni, gdy dojrzewają w spiżarni. W lodówce wytrzymają od 3 do 5 dni lub 2 miesiące w zamrażarce.

ŚLIWKI
Gdy śliwki są niedojrzałe, produkcja etylenu jest bardzo mała. Jednak w miarę dojrzewania owoców wzrasta produkcja etylenu. Śliwki mają taką samą trwałość jak gruszka: od 1 do 2 dni w spiżarni, 3 do 5 dni w lodówce lub 2 miesiące w zamrażarce. Pozostawienie śliwek na dzień lub dwa może być sposobem na przyspieszenie ich dojrzewania. Tylko lepiej nie przechowywać ich w pobliżu niczego innego!