
BRZOSKWINIE
Produkcja etylenu dla tych dwóch owoców jest bardzo podobna do śliwek. Gdy brzoskwinie są niedojrzałe, produkcja etylenu jest bardzo mała. Jednak w miarę dojrzewania owoców wzrasta produkcja etylenu. Brzoskwinie mają taką samą trwałość jak gruszki czy śliwki: od 1 do 2 dni w spiżarni, 3 do 5 dni w lodówce lub 2 miesiące w zamrażarce. Pozostawienie brzoskwiń na dzień lub dwa może być sposobem na przyspieszenie ich dojrzewania. Tylko lepiej nie przechowywać ich w pobliżu niczego innego!

MELON
Co zaskakujące, niektóre melony (takie jak melon spadziowy) faktycznie wytwarzają etylen, w przeciwieństwie do innych melonów (takich jak kantalupa), które są na niego wrażliwe. Produkcja etylenu wzrasta po ścięciu owocu. Melony mogą dojrzewać w spiżarni przez siedem dni. Wytrzymają 2 tygodnie w lodówce, ale rozkrojony melon wystarczy na 2 do 4 dni. Może być zamrożony przez 1 miesiąc.

DYNIA
Dynie mogą wyglądać twardo na zewnątrz, ale są bardzo wrażliwe na etylen! Wszystkie rodzaje dyni dojrzewają szybko w pobliżu produktów spożywczych produkujących etylen. Dynie można przechowywać 2-3 miesiące w spiżarni lub 3 do 5 miesięcy w lodówce.

ZIOŁA
Niektóre świeże zioła są bardziej wrażliwe na etylen niż inne. Majeranek, mięta, pietruszka i oregano są bardzo wrażliwe na etylen. Szałwia, tymianek, bazylia i rozmaryn nie są tak bardzo wrażliwe.