
Niektóre owoce nie powinny leżeć obok siebie. Okazuje się, że część produktów spożywczych szybciej gnije, a tym samym traci na smaku oraz wartościach odżywczych, jeśli są przechowywane razem. Wydzielany przez owoce etylen może zniszczyć inne produkty w pobliżu.
Które owoce nie powinny leżeć obok siebie? Sprawdź to na kolejnych slajdach w naszej galerii >>>>>

JABŁKA
Jabłka są prawdopodobnie jednym z największych producentów etylenu, więc lepiej trzymać je z dala od innych produktów!
Jabłka wytrzymują trzy tygodnie w spiżarni, 4 do 6 tygodni w lodówce lub 8 miesięcy w zamrażarce. Jabłka najlepiej przechowywać same w misce na środku stołu.

BANANY
Etylen zawarty w bananie jest uwalniany z łodygi, więc można zachować świeżość bananów, owijając łodygi folią. Ponieważ produkcja etylenu przebiega szybko, ważne jest, aby banany miały niewielką ekspozycję na dwutlenek węgla, aby opóźnić uwalnianie etylenu.
Aby banany nie dojrzewały podczas transportu, używa się specjalnych skrzynek lub dojrzewalni. Gdy banany osiągną idealną dojrzałość, przetrwają 3 dni w lodówce. Banany również wytrzymują w zamrażarce od 2 do 3 miesięcy.

AWOKADO
Awokado nie dojrzewa na drzewie, dlatego zbieranie awokado jest dość trudnym zadaniem. Produkcja etylenu następuje po zerwaniu awokado z drzewa i wzrasta wraz z jego dalszym dojrzewaniem. Awokado jest dojrzałe, gdy jest delikatne, a kolor skóry ciemnieje. Zwykle można je przechowywać 3-4 dni w lodówce.