Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 33 - Biskupin

Te połączenia owoców powodują szybsze gnicie i utratę właściwości
Niektóre owoce nie powinny leżeć obok siebie. Okazuje się, że część produktów spożywczych szybciej gnije, a tym samym tracą na smaku oraz wartościach odżywczych, jeśli są przechowywane razem. Wydzielany przez owoce etylen może zniszczyć inne produkty w pobliżu. Które owoce nie powinny leżeć obok siebie? Sprawdź to w naszej galerii.
Istnieją produkty, których nigdy nie należy trzymać blisko siebie.
Wszystko przez etylen, związek chemiczny wydzielany przez niektóre owoce, stymulujący ich dojrzewanie. Ten gaz może równocześnie zniszczyć inne produkty spożywcze leżące w pobliżu! Ważne jest przechowywanie upraw wytwarzających etylen z dala od upraw wrażliwych na etylen.
[b]Najlepszym sposobem jest przechowywanie produktów wytwarzających etylen na blacie a żywności wrażliwej na etylen - w lodówce.
Nie zawsze jest to możliwe i wygodne, zwłaszcza w przypadku ziemniaków i cebuli (które nie powinny być przechowywane razem!). Czasami nawet zamrażanie żywności jest najlepszą opcją.
Na takie połączenia owoców lepiej uważać
Których owoców lepiej nie przechowywać obok siebie? Jakie osoce wydzielają więcej etylenu, a które z nich są wrażliwe na etylen? Sprawdź w naszej galerii, jakich owoców nie przechowywać razem: