
Jeśli mimo braku zaleceń zdecydujesz się przechowywać ogórki w lodówce, pamiętaj o jeszcze jednej zasadzie dotyczącej tego warzywa.
Jeśli jednocześnie przechowujesz pomidory, jabłka lub gruszki – oddziel je od ogórków. W takiej sytuacji ogórki lepiej trzymać w zamkniętym, osobnym pojemniku.
Jabłka i pomidory wydzielają gazy, które sprawiają, że ogórki miękną, stają się brzydkie i tym samym szybciej się psują.

Ogórki nawadniają organizm
Ogórki w ok. 96 procentach składają się z wody. Włączenie ich do codziennego menu sprawi, że dostarczamy organizmowi zarówno dodatkową porcję wody, jak i cenne składniki mineralne, takie jak potas i magnez. Ogórki można dodawać do wody, jeść jako samodzielną przekąskę lub przygotowywać na ich bazie sałatki i koktajle. Ważne jest, aby spożywać umyte, ale nieobrane warzywa, wtedy w pełni wykorzystamy ich właściwości.

Ogórki są idealnym uzupełnieniem diety odchudzającej
Ogórki to bardzo niskokaloryczne warzywa, które dostarczają zaledwie 14 kcal w 100 g. Ze względu na dużą zawartość wody i spore ilości błonnika, na długo pozostawiają uczucie sytości. Przy okazji dostarczają niezbędne składniki odżywcze, takie jak witamina C, witamina K, kwas foliowy, potas, magnez, krzem i mangan. Łatwo włączyć je do codziennego jadłospisu.

Ogórki wzmacniają włosy i paznokcie
Ogórki są źródłem krzemu – pierwiastka, od którego zależy budowa włosów, skóry i paznokci. Ma on wpływ na produkcję kolagenu i elastyny oraz keratyny, które odpowiadają za elastyczność i stan naszych tkanek. Niedobór krzemu powoduje kruchość paznokci, rozdwajanie i wypadnie włosów oraz przedwczesne starzenie się skóry.