4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto kokosowe z kaszą jęczmienną...

W Dzień Matki zaskocz swoją Mamę słodką pobudką, przygotowując jej śniadanie do łóżka

Ciasto kokosowe z kaszą jęczmienną


SKŁADNIKI
Na ok. 10 porcji

• 150 g masła
• 185 g cukru
• 3 duże jajka
• 2 żółtka
• 225 g wiórków kokosowych
• 75 g mleka
• 50 g kaszy jęczmiennej
• 200 g mąki pszennej
• 50 g mielonych migdałów
• 22 g drożdży suszonych (ok. 7 łyżeczek)

Wypróbuj ten przepis z kawą Lavazza Qualità Oro.

PRZYGOTOWANIE

Wyjmij masło z lodówki ok. 2 godziny wcześniej, tak by zmiękło. Kaszę ugotuj w ok. 100 ml wody i przestudź. Do miseczki przesiej mąkę, zmielone migdały i drożdże. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, najlepiej mikserem. Następnie stopniowo dodawaj pozostałe składniki: jajka, żółtka, wiórki kokosowe, mleko, ugotowaną kaszę i suche składniki. Wymieszaj starannie, ruchami od dołu ku górze, tak by ciasto było dobrze „napowietrzone” i gładkie.

Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (możesz użyć jednej większej „keksówki” lub kilku mniejszych). Piecz w piekarniku w temperaturze 185° przez 45 minut.

Zobacz również

Górnik zawalił jeszcze jeden mecz. Puszcza odpowiedziała tak jak lubi

Górnik zawalił jeszcze jeden mecz. Puszcza odpowiedziała tak jak lubi

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego

Polecamy

Interesujesz się Koreą Południową? Ten polski festiwal cię zachwyci

Interesujesz się Koreą Południową? Ten polski festiwal cię zachwyci

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

To są najlepsze produkty regionalne 2024 roku! Nasze kulinarne dziedzictwo

To są najlepsze produkty regionalne 2024 roku! Nasze kulinarne dziedzictwo