Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” ma za zadanie wyłonić najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
- Celem jest identyfikacja i dokumentacja lokalnych i regionalnych wyrobów, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur - wyjaśnia Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. - Chodzi o znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
Drugim celem - nie mniej ważnym - jest zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm, obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej, do sięgania do lokalnych zasobów surowców, a także inspiracja producentów do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.
W dotarciu do producentów i we wstępnej selekcji produktów pomagają ośrodki doradztwa rolniczego. Konkurs odbywa się w województwach. Spośród produktów nominowanych Krajowa Kapituła Konkursu wybiera najlepszy. Nagrody będą wręczone na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2024”, który odbędzie się 29 września 2024 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Wyniki XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w Kujawsko-Pomorskiem
Komisja oceniająca produkty:
- Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Grażyna Szelągowska – Muzeum Etnograficzne w Toruniu
Komisja oceniająca potrawy:
- Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Izabela Chudzyńska – Politechnika Bydgoska
- Beata Darowska – Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Najlepszy regionalny produkt żywnościowy
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
- I nagroda: KGW Łodzia za wykwintny pasztet z królika
- I nagroda: KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za białą kiełbasę do żurku kujawskiego
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
- I nagroda: OL-MAT Sp. z o.o. za węgorza wędzonego w zalewie octowej
Podkategoria: produkty mleczne
- I nagroda: Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie za ser „Lisewski Gospodarz"
Wyróżnienia:
- Beata Pietras za kujawską kiełbasę dziadka Zygmunta
- Stowarzyszenie Aktywna Wieś Słup za kiełbasę słoikową
- KGW w Nieżywięciu za śledzia ala puszka
- Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. za ser Czedar ślesiński
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
- I nagroda: Przedsiębiorstwo ELPOL Elżbieta Muzolf za przecier z owoców bzu czarnego
Podkategoria: wyroby cukiernicze
- I nagroda: KGW Białe za szpajzę – leguminę
Wyróżnienia:
- KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za powidła bez mieszania
- KGW w Tupadłach za babkę gotowaną
- Arleta Bruska za babkę ryżową z musem malinowym
- Grażyna Gronczewska za ciasteczka kruche wyciskane
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
- I nagroda: Krzysztof Leśniewski za ziołowe herbaty pałuckie
Podkategoria: napoje alkoholowe
- I nagroda: KGW Pturek za nalewkę jeżynową
Wyróżnienia:
- Winnica Tulibowo Filip Kotarski za wino Haskap z jagody kamczackiej
IV. Inne produkty regionalne:
- I nagroda: KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej
Najlepsza potrawa regionalna
- I miejsce KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych
- II miejsce Zespół Szkół Technicznych ze Żnina za zupę szczawiową z omletem oraz szynkę w cieście biszkoptowym
- III miejsce KGW w Mroczy za Dary lasu – polewkę grzybową i pieczeń z dzika
Wyróżnienie:
- KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za duszonego dzika z ciapkapustą
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
- Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski za kiełbasę białą z weka
- E.M. Chabowscy Gospodarstwo sadownicze za przetarte powidła wiśniowe
- KGW Czołówek Krystyna Grysiak za chrzanowy chleb
- KGW Jagna Tłuchowo za pączki ziemniaczano-dyniowe
- KGW w Brzozowie za Brzozowskie serduszka
- „Gruczniak” Elżbieta Górska za piwo „Gruczniak” pils
oraz potrawy:
- KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych
Źródła: KPODR, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
