Spis treści
Jakie wino produkuje się w Polsce? Rynek rozwija się
Jeszcze w sezonie 2009/2010 winogrona na wino zebrano w Polsce z powierzchni 36 hektarów. 10 lat później (2019/2020) winnice zajmowały ponad 475 ha. W sezonie 2021/2022 Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa odnotował kolejny wzrost powierzchni - do ponad 619 hektarów, czyli 17-krotnie.
Jak wykazuje KOWR, polski rynek wina charakteryzuje się znaczną tendencją rozwojową. W latach 2009–2020 liczba producentów lub przedsiębiorców niebędących producentami (zarejestrowanych w ewidencji prowadzonej przez KOWR) zwiększyła się 18-krotnie, do 380 producentów. W ewidencji winnic znajduje się ich 481.
Kolejną liczbą, która stanowi dowód na dynamiczny rozwój produkcji wina w Polsce, jest wielkość produkcji w hektolitrach. W roku gospodarczym 2009/2010 było to 412,49 hl wina (łącznie białego i czerwonego), a w ostatnim podsumowanym sezonie 18,4 tys. hl. To prawie 45 razy więcej w ciągu 12 sezonów.
W ostatnich latach zaczęły przeważać winogrona białe, ich zbiór w roku gospodarczym 2021/2022 - ponad 12 tys. kwintali, podczas gdy czerwonych niecałe 6,4 tys. kwintali. Zbiory winogron, liczone w kwintalach, również znacznie urosły: z 598,25 do 28 496,60.
Liczba producentów wina w Polsce (w ewidencji):
- 2009/2010 - 21,
- 2010/2011 - 20,
- 2011/2012 - 26,
- 2012/2013 - 35,
- 2013/2014 - 49,
- 2014/2015 - 76,
- 2015/2016 - 103,
- 2016/2017 - 150,
- 2017/2018 - 201,
- 2018/2019 - 230,
- 2019/2020 - 294,
- 2020/2021 - 329,
- 2021/2022 - 380.
- Obserwowany dynamiczny rozwój polskiego winiarstwa jest wypadkową kilku czynników - tłumaczył nam już 2 lata temu Marcin Wroński, zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. - Przede wszystkim bodźcem dla rozwoju rynku wina w Polsce było wprowadzenie odpowiednich regulacji prawnych na przełomie pierwszej i drugiej dekady XXI wieku, które zniosły szereg barier administracyjnych utrudniających rozwój winiarstwa na obecną skalę.
- Duże znaczenie ma postęp w hodowli roślin, co pozwala na uprawę winorośli, które coraz lepiej radzą sobie w polskim klimacie. Wreszcie rosnąca popularność wina w Polsce związana jest ze zmianą modelu konsumpcji wyrobów alkoholowych przy równocześnie rosnącej ofercie asortymentowej win krajowych, po które polscy konsumenci coraz częściej sięgają – podkreślił Wroński.
W Polsce najwięcej winnic znajduje się w pasie województw południowo-zachodnich, południowo-wschodnich i południowych, na których terenie warunki klimatyczne w największym stopniu sprzyjają uprawie winorośli. Na rok gospodarczy 2020/2021 w ewidencji prowadzonej przez Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa najwięcej winnic zarejestrowano w województwach: małopolskim, lubuskim, dolnośląskim, podkarpackim oraz lubelskim.
Chcesz produkować wino? Złóż deklarację w KOWR, czas mija 15 stycznia 2023
Spełnienie marzenia o własnej winnicy wymaga nie tylko chęci, ale też odpowiedniego terenu, wpisu do ewidencji, a potem złożenia deklaracji w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa, który administruje krajowym potencjałem produkcyjnym winorośli i wina. Czas mija w piątek 15 stycznia 2023 roku.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – m.in. na podstawie art. 5a ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2020 r. poz. 1891) – realizuje mechanizm wspólnej polityki rolnej „Administrowanie potencjałem produkcyjnym winorośli i wina”.
Plantatorzy winorośli mają obowiązek złożenia deklaracji dotyczących zbiorów winogron w danym roku winiarskim, a producenci wina deklaracji o produkcji w danym roku. Wzory formularzy znajdziesz na stronie KOWR.
Powierzchnia uprawy winorośli w województwach 2019/2020:
- Lubuskie 91,66 ha,
- Małopolskie 87,22 ha,
- Dolnośląskie 61,5 ha,
- Podkarpackie 45,88 ha,
- Lubelskie 27,39 ha,
- Świętokrzyskie 23,42 ha,
- Wielkopolskie 13,07 ha,
- Mazowieckie 41,71 ha,
- Śląskie 17,03 ha,
- Pomorskie 7,06 ha,
- Kujawsko-Pomorskie 3,46 ha,
- Łódzkie 8,25 ha,
- Zachodniopomorskie 36,65 ha,
- Podlaskie 5,94 ha,
- Opolskie 5,11 ha.
Od 1 października 2019 r. producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium RP, ubiegający się o wpis do ewidencji prowadzonej przez DG KOWR zobowiązani są do uzyskania numeru EP nadawanego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Źródło: KOWR
