Spis treści
Rośnie produkcja polskiego wina
Już nie tylko włoskie, francuskie, argentyńskie i bułgarskie. Coraz łatwiej na sklepowych półkach czy jarmarkach z żywnością znaleźć polskie wino. Rośnie liczba producentów, powierzchnia uprawy i sama produkcja wina.
Rok winiarski 2022/2023 przyniósł rekordową dotąd produkcje produkcję 25 675,09 hl, podczas gdy rok wcześniej (2021/20022) było to 18 444,79 hl. W polskiej produkcji z krajowych winnic dominuje wino białe - 16 084,06 hl w minionym sezonie, nad czerwonym i różowym - 9 591,03 hl
Czy te liczby mogą robić wrażenie? Owszem, gdy spojrzymy wstecz. Liczba plantatorów winorośli, którzy znajdują się w ewidencji Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (stąd pochodzą wcześniejsze dane) wyniosła 530, podczas gdy w sezonie 2009/2010 w ewidencji było ich zaledwie 21, w roku gospodarczym 2015/2016 już 103, 2020/2021 - 329.
Krajowa powierzchnia uprawy winorośli obejmowała w sezonie 2022/2023 prawie 812 hektarów. Tymczasem producentów wina czeka zmiana dotycząca etykiet.
Zmiana na etykietach wina. Wymóg UE od grudnia 2023
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina, że od 8 grudnia tego roku zaczną obowiązywać nowe unijne przepisy w zakresie etykietowania wina. Nowe wymogi obejmują wykaz składników i informację o wartości odżywczej.
Co ważne, obowiązek podawania składników oraz wartości odżywczej będzie dotyczył wszystkich win i aromatyzowanych produktów sektora wina wprowadzanych do obrotu w Unii Europejskiej. Czy to oznacza, że na tych, które już trafiły do sprzedaży, trzeba dokleić te informacje? Oczywiście nie. Resort rolnictwa wyjaśnia:
Wyroby, które zostały wyprodukowane przed 8 grudnia 2023 roku, mogą być w dalszym ciągu wprowadzane do obrotu, zgodnie z wymogami dotyczącymi etykietowania obowiązującymi przed tą datą, aż do wyczerpania zapasów.
Informację o składzie wina producent może zamieścić online
Co ciekawe, aby spełnić wymóg, wykazu składników informacji o wartości odżywczej nie trzeba będzie szczegółowo zapisać na etykiecie przyklejonej do butelki. Prawo dopuszcza możliwość poinformowania konsumenta o składnikach wina i jego wartości odżywczej za pomocą środków elektronicznych wskazanych na etykiecie, np. przy użyciu kodu QR. Takie rozwiązanie ma zapewnić przedsiębiorcom większą elastyczność i łatwe wprowadzanie zmian na opakowaniach.
Wykaz składników wina umieszczony online, nie zwalnia przedsiębiorcy z obowiązku zamieszczenia bezpośrednio na etykiecie butelki oznaczenia substancji alergennych obecnych w produkcie. Jednocześnie przepis zastrzega, że elektroniczne etykiety nie mogą zawierać dodatkowych treści do celów sprzedażowych lub marketingowych, jak również nie można gromadzić ani śledzić danych użytkownika.

Rolnictwo
Szczegóły na stronie ministerstwa.
Podobnie w przypadku wartości odżywczej wina. Część informacji (o wartości odżywczej) można zamieścić online, jednak na opakowaniu będzie musiało pojawić się oznaczenie wartości energetycznej wina za pomocą symbolu „E” oznaczającego energię.
W takim przypadku informacji o wartości odżywczej na e-etykiecie nie można prezentować wraz z innymi informacjami przeznaczonymi do celów sprzedaży lub marketingu, a także niedozwolone jest gromadzenie ani śledzenie danych użytkownika.
Źródło: MRiRW, KOWR